Wat kun je met baking soda? Rod en Elton hebben een idee…

Het duikt ineens overal op. Maar wat is het eigenlijk? En hoe kun je het gebruiken?

Baking soda wordt ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd. Het is wat anders dan bakpoeder of soda, dus even opletten.

Wat is het verschil tussen baking soda en soda?

Beiden binden zuur, maar er is een levensgroot verschil. Baking soda is eetbaar, soda absoluut niet. Soda is drie keer geconcentreerder dan baking soda, heeft een grove korrel en is giftig.

En tussen bakpoeder en baking soda?

Baking soda produceert koolstofdioxide wanneer het in aanraking komt met zuren zoals azijn of citroensap. Dat zorgt ervoor dat je baksel luchtig wordt. Gebruik baking soda daarom alleen als je de zuurhoudende ingrediënten gebruikt tijdens het bakken. Bakpoeder is een samengesteld product en bestaat uit baking soda én een zuurtje, zodat het zuur niet meer hoeft te worden toegevoegd.

Maar je kunt baking soda op veel meer manieren inzetten dan enkel bij het bakken van brood, taart of cake…

Voetenbad

Ook je voeten kunnen baat hebben bij baking soda. Het is namelijk uitstekend spul voor een voetenbad. Vul een teiltje met lauwwarm water en doe hier 25 gram baking soda bij. Je voeten worden brandschoon, voelen zacht aan en zijn geurloos én bacterievrij. Meer voetentips vind je hier.

Kalmerend bad

In bad met beleid: Los een kwart kopje baking soda op in een bad vol lauwwarm watrer en dompel je er vervolgens in onder, zoals Rod en Elton hierboven. Het badwater met de soda heeft een kalmerende werking op je huid. Het proberen waard bij een geirriteerde of jeukende huid.

Ook van dit bad knap je op, maar dat heeft wel een iets andere insteek.

Luchtverfrisser

Baking soda is een uitstekend hulpmiddel om nare geuren te neutraliseren. Meurende vuilnisbak? Doe er een eetlepel baking soda in. En mix een eetlepel soda met citroensap en wat water, hevel het over in een plantenspuit en je hebt een verfrissende roomspray. 

Ontstopper

In combinatie met azijn is baking soda een krachtig ontstoppend middel. Schenk een kop baking soda in de wc of gootsteen en giet daar aan kop azijn bij. Laat het mengsel vervolgens schuimen en borrelen tot de afvoer weer vrij is. Helemaal slim is het om een keer per maand zo’n mengsel in de afvoer te gieten – zo voorkom je dat er verstoppingen ontstaan.

Baking soda is ook een krachtig en duurzaam schoonmaakmiddel

Binnenkort volop tips om je huis spic & span te krijgen met het goedje.