Dit is ’s werelds meest natuurlijke scheermesje

Scheer je je wel eens met een wegwerpscheermesje? Dit is veruit je groenste optie…

Het Amsterdamse Bamboovement heeft een bijzonder wegwerpscheermes gelanceerd. Het wordt gemaakt van restproducten uit de houtindustrie. Met de productlancering wil Bamboovement een milieuvriendelijk alternatief bieden voor de veel verkochte plastic scheermesjes, maar ook meer bewustzijn betreffende duurzaamheid creëren onder consumenten. 

Biocomposiet

De vervanger voor de plastic standaard wordt gemaakt van een biocomposiet bestaande uit houtolie en -vezels. Het gaat om een unieke samenstelling die nog niet eerder is gebruikt om plastic te vervangen. Alleen het bindmiddel bevat nog een minieme hoeveelheid plastic, maar er wordt druk gezicht naar een honderd procent natuurlijke vervanger hiervoor. De drie mesjes zijn van Zweeds staal. Ze zijn geschikt voor het gezicht, maar ook voor het lichaam.  

Vervuiling

De scheermesindustrie blijkt zeer vervuilend te zijn. Jaarlijks belanden er 5 miljard (!) wegwerpscheermesjes in de prullenbak. Samen is dit minimaal 40 miljoen kilo plastic afval.

Bamboovement wil hier verandering in brengen met dit nagenoeg plasticvrije en duurzaam verpakt wegwerpscheermes. In een verpakking zitten vijf mesjes (€5).

Plastic Soup

Het recyclen van standaard wegwerpscheermesjes is niet rendabel vanwege de moeilijk te scheiden combinatie van verschillende soorten plastic. De miljarden mesjes op vuilstortplaatsen of in verbrandingsovens zorgen voor microplastics in de plastic soup of leiden tot schadelijke stoffen in de lucht.

Wegwerp is uiteraard sowieso niet duurzaam, maar met de productlancering wil Bamboovement het de consument zo makkelijk mogelijk maken om voor een groen alternatief te kiezen. Iets wat de grote spelers hebben nagelaten.

Bamboovement brengt bamboe verzorgingsproducten en is gespecialiseerd in mond-, haar- en lichaamsverzorging en scheren. Het bedrijf is in 2019 opgericht in Amsterdam. Een deel van de omzet gaat naar het herstel van inheemse bossen.