Deze bands houden van een lijntje. Rond hun ogen.   

Deze legendarische acts gaan make up-technisch een behoorlijk stap verder dan de Harry Styles’en van nu. Drie historische zwartkijkers.

Artiesten met een lijntje: niet ongewoon. Lijntje kohl rond de ogen bedoelen we uiteraard. Deze drie acts gaven meer dan het goede voorbeeld. Hele ladingen eyeliner, kohl & oogschaduw werden er – en worden nog steeds- doorheen gejast door deze zwartkijkers.

Alice Cooper

Deze zanger en muzikant is geboren als Vincent Furnier in Detroit in 1948, maar koos de naam Alice Cooper voor zichzelf en zijn band die hij begin jaren zeventig oprichtte. Hij had ook in Nederland in 1972 en 1973 een indrukwekkende serie top tien hits waaronder School’s Out, Elected en No More Mr. Nice Guy.

Kenmerkend voor Cooper is een extravagant uiterlijk met veel uitlopende oogmake-up én spannende, enerverende podiumacts. Het genre wordt glamrock of shockrock genoemd.

Cooper is nog altijd actief, In 2015 vormde hij samen met onder meer Johnny Depp de band Hollywood Vampires. Inmiddels is hij een verwoed golfer. Een sport waarmee hij is begonnen om van zijn alcoholverslaving af te komen. Tip voor Depp wellicht?   

Ozzy Osbourne

Geboren in Birmingham in 1948 heeft deze singer-songwriter een carrière gehad die ruim vijftig jaar overspant. Hij heeft meer dan honderd miljoen albums verkocht wereldwijd.

Osbourne werd bekend als leadzanger van de heavymetalband Black Sabbath, maar ging later solo. Osbourne was een podiumtijger die stadions met gemak plat speelde. Twee incidenten achtervolgen hem al zijn halve leven: tijdens één van die optredens gooide een fan een vleermuis op het podium. The Prince of Darkness – zoals Osbourne zichzelf graag noemt – beet de kop eraf omdat hij dacht dat het een nep-vleermuis was. Niet dus, en Osbourne werd linea recta naar het ziekenhuis gebracht.

Ook beet Osbourne ooit in een dronken bui twee duiven de kop af tijdens een bijeenkomst van zijn platenmaatschappij. De controverses lijken alleen maar te hebben bijgedragen aan zijn populariteit.

In november 2017 werd bekend dat Osbourne begon aan een jarenlange afscheidstournee onder meer wegens zijn fragiele gezondheid. In de jaren negentig was hij in beeld met een realityserie over zijn leven en gezin. Op dit moment krijgt hij juichende kritieken voor zijn nieuwe album Patient Number 9 en heeft bijvoorbeeld het Parool het over een ‘Frappante wederopstanding’.

Kiss

In Nederland is de band vooral bekend van de nummer-een hit I Was Made for Loving You dat in 1979 wekenlang in de hitparades stond en de Europese doorbraak werd. In thuisland de Verenigde Staten wordt deze shockrock band tot de succesvolste groepen aller tijden gerekend

De extreme populariteit van Kiss bij hun fans wordt mede bepaald door hun excentrieke uiterlijk – de gezichten waren zwart/wit beschilderd. Elk lid volgens een eigen patroon. Dit is door Kiss commercieel tot de laatste druppel uitgemolken middels tonnen merchandise.

Kiss toert nog steeds – in juli stonden ze nog in de Ziggo Dome – én heeft nog steeds invloed op de huidige rockbands, omdat veel artiesten van nu zijn opgegroeid met de muziek van Kiss. Er is zelfs een album opgenomen met Kiss-covers, waar onder meer Lenny Kravitz aan meewerkte. De briljante titel van dit album: KISS My Ass.