Bang & Olufsen graaft in archieven voor Beosystem 72-22

Beperkt tot slechts 30 stuks met een exorbitant prijskaartje van €40.500, maar het klinkt geweldig.

Al meer dan een halve eeuw verandert het luxe Deense audiomerk het aanzien van industrieel design met zijn producten. Geluidsinstallaties, televisies en zelfs telefoons hebben hun weg gevonden naar huizen én designmusea. De eerste geavanceerde creaties van Bang & Olufsen waren het werk van één man, ontwerper Jacob Jenson (1926-2015), wiens Beolab 5000-systeem in 1968 op de markt kwam en het toneel vormde voor 234 producten in de loop van zijn 27 jaar bij het bedrijf .

Eén van die audio-creaties was de Beomaster 1900-ontvanger uit 1976, een wigvormig beeldhouwwerk met aanraakgevoelige schakelaars in een tijdperk van componenten met moeilijke knoppen en onhandige behuizing. Het meest iconische ontwerp van Jensen was zijn Beogram 4000-serie draaitafel uit 1972, nu het eerste product in Bang & Olufsens Recreated Classics Initiative, een lijn die historische ontwerpen opnieuw introduceert in een gelimiteerde oplage.

De iconische draaitafel uit de Beogram 4000-serie krijgt nu dus B&O’s ‘Recreated Classics’-behandeling. Opnieuw ontworpen en versterkt voor de moderne tijd.

Toen hij in 1972 op het toneel verscheen, probeerde ontwerper Jacob Jensen ‘de draaitafel te herontwerpen om een ​​beter presterend product te krijgen dat de tand des tijds zou doorstaan’ met de Beogram 4000, wat uiteindelijk de inspiratie was voor de onthulling van de nieuwe Beosystem 72-22 . Om z’n robuuste vakmanschap te illustreren, heeft B&O elk van deze beperkte eenheden met de hand aangepast in zowel geparelstraald titaniumkleurig aluminium als massief walnoothout.

Afgezien van de presentatie, zijn de Beolab 18-stereoluidsprekers, die met dit pakket zijn uitgerust, bedoeld om het Beosystem 72-22 te versterken. Terwijl de Beoremote Halo-afstandsbediening de weg vrijmaakt voor naadloze functionaliteit zonder het gebruik van een smartphone-app. Het moet wel een beetje ‘retro’ blijven natuurlijk.

Als bonus dient de notenhouten opbergkast ook als draaitafelstandaard, oplaadstation op afstand en draadloze verbindingshub. B&O maakt optimaal gebruik van dit nostalgische apparaat en er zit zelfs een kwartet van typische platen uit 1972 bij. Waaronder David Bowie’s The Rise and Fall of Ziggy Stardust en The Spiders from Mars.

Het Recreated Classics Initiative van het label is een indrukwekkende manier om klassieke stukken uit het portfolio opnieuw te introduceren, begonnen met de Beogram 4000c-draaitafel in 2020. De Beosystem 72-22 is is gelimiteerd tot 30 stuks (€40.500) en alleen verkrijgbaar bij retailers. Meer info check je hier.