De vijf basisregels van het baardonderhoud

Met deze adviezen breng je je baard in topconditie. Of je het nu bij drie-dagen-stoppels houdt of een Baas van een Baard hebt gekweekt.

Uit recent onderzoek blijkt dat twintig procent van de Engelse mannen een baard heeft. In model uiteenlopend van stoppels als resultaat van drie dagen niet scheren en een bescheiden kinbedekking, tot een serieuze baard à la Raspoetin. Waarschijnlijk zijn de cijfers in Nederland vergelijkbaar of ligt dat aantal zelfs nog wat hoger na tien jaar hipstermania.

Reden genoeg voor ModMod om nog even de basisregels voor het onderhoud van een baard door te nemen.  

Regel 1

Was je baard elke dag. Haar is nu eenmaal een vergaarbak van bacteriën, vuil, talg, geurtjes en nog veel meer. En als dat haar op je gezicht groeit, is het nog net wat belangrijker om een goede hygiëne na te streven.

Regel 2

Was je baard met een speciale shampoo. Een baardshampoo is namelijk zachter voor je (gezichts)huid. Bovendien ruikt zo’n product een stuk subtieler dan een gewone shampoo. Dus geen opdringerige kokos- of groene appeltjesgeur vlak onder je neus.

Regel 3

Hou je baardharen zo zacht mogelijk. Dat doe je door een baardolie in je baard te masseren of te kammen. Elke ochtend een paar druppels is afdoende. Geloof ons: ook je wederhelft zal het op prijs stellen.  

Regel 4

Gebruik een kam of een borstel om je baard in model te brengen. Er zijn volop speciale baardkammen en -borstels verkrijgbaar. De onderstaande baardborstel uit wengéhout van het Italiaanse merk AccaKappa is niet alleen een plaatje om te zien, hij gaat ook een leven lang mee.

Regel 5

De huid ónder je baard kan ook wel wat verzorging gebruiken. Dus masseer met je vingertoppen een lichte crème in je huid door je baard heen.