Hoe zit het met jouw bedgewoonten?

Zeg eens eerlijk: lig jij ’s nachts in je eigen vuil te marineren?

De lente zit eindelijk in de lucht. En daar hoort een frisse wind door je huis bij – de voorjaarsschoonmaak!

Laten we eens beginnen bij je slaapkamer. Hoe vaak verschoon je je bed eigenlijk? En hoe vaak zou dat moeten?

Slaap je gemiddeld zo’n acht uur per nacht, dan betekent dat dat je per week zo’n 56 uur in je bed doorbrengt. Prima, want je hebt slaap nodig om verkwikt aan de dag te kunnen beginnen. Maar tijdens je slaap scheidt je lichaam ook allerlei zaken af. Liters vocht onder meer in de vorm van zweet, dode huidcellen, huidsmeer en andere minder frisse zaken komen zo in je lakens terecht.  

Lakens

Voor een goede hygiëne kun je je (hoes)laken doorgaans het beste één keer per week wassen. Als je niet iedere nacht in je eigen bed slaapt kun je dat beperken tot eenmaal per twee weken. Wekelijks je bed opmaken met frisse, schone lakens is dus zeker niet overdreven. Al na een paar dagen vieren bacteriën weer een feestje in je lakens.

In de zomer is het raadzaam je (hoes)lakens vaker te wassen, omdat je dan waarschijnlijk meer zweet. Kussenslopen dien je eveneens één keer per week in de wasmachine te stoppen. Je dekbedovertrek eens in de twee à drie weken.

Maar laat je huisdieren in bed slapen, dan is een wasbeurt om de drie tot vier dagen aan te raden. Dus ban je hond en kat uit je slaapkamer.

Kussen

Hoe zit het dan met de rest van het beddengoed? Dekbedden eens in de twee tot drie maanden, dekens eveneens in de twee tot drie maanden en de kussens eens in de vier tot zes maanden. Je kunt dekbedden, kussens en dekens naar een wasserette brengen.

Verder is het raadzaam om je matras geregeld met de stofzuiger te bewerken en eens in de zes maanden een schoonmaakbeurt te geven. Hoe je dat als een prof aanpakt lees je hier.

En bedenk: een matras gaat tussen de zeven en tien jaar mee.