Hoe begin je een horlogeverzameling?

We helpen je op weg. Van dress watches en wat sportievers tot aan 5 absolute musts.

Een goed horloge gaat verder dan het aangeven van de tijd. De juiste gaat je hele leven mee, het weerspiegelt je stijl en vertelt – als het een beetje meezit – een meeslepend verhaal. Ook kan het natuurlijk een prachtig erfstuk zijn voor je kinderen en voor de cynici onder ons is de juiste een goede investering. Laat staan een horlogeverzameling.

Want wat als je een oprechte liefde hebt voor mechaniek? Dat moeilijk doen op die vierkante centimeter is onweerstaanbaar voor je. Hoe begin je dan? Er is één ijzersterke gouden regel voor het verzamelen van horloges: volg je eigen neus. Ja, sommige horloges laten de winst van cryptovaluta eruitzien als een droevig schijntje, maar passie moet altijd het startpunt zijn.

Elke horlogeliefhebber zal drastisch verschillen van de volgende. Daarom geven we je ook maar een voorzetje. Vintage is weer een heel ander onderwerp. Dat laten we even voor wat het is, al kun je natuurlijk altijd kiezen voor een vintage uitvoering van een van de horloges hieronder. Om het iets makkelijker te maken verdelen we ze onder in dress watches, sporthorloges en onvervalste iconen.

Dress watches

Voor het gewone leven kun je niet misgaan met deze klassieke modellen. Die duiker moet toch echt even de kluis in op kantoor. Niet teveel gedoe, enkel een mooie lederen band en een clean ontwerp.

Sporthorloges

Een genre dat niet mag ontbreken in je verzameling. Je hebt er simpelweg minimaal één nodig, zeker op vakantie. Met lederen band is zwemmen, wakeboarden of zeilen toch wat lastig.

Iconen

Dit is er één voor de gevorderde verzamelaar. Heb je een bescheiden collectie, dan kun je je aan deze wagen. Mits je budget het toelaat. We hebben ze in verschillende prijsklassen, maar één ding is duidelijk: zonder één van deze horloges kun je jezelf eigenlijk geen verzamelaar noemen.