Dankzij Kuifje wordt België Europees Kampioen

Op het veld bakt het Belgische team er tot nu toe weinig van, maar een stripheld kan ze naar de finale helpen.

STUTTGART, GERMANY - JUNE 26: Jan Vertonghen of Belgium celebrates with teammates after the UEFA EURO 2024 group stage match between Ukraine and Belgium at Stuttgart Arena on June 26, 2024 in Stuttgart, Germany. (Photo by Clive Mason/Getty Images)

Op het veld bakt het Belgische team er tot nu toe weinig van op het Europees Kampioenschap in Duitsland. Na de derde poulewedstrijd, tegen Oekraïne (bloedeloze 0-0), werden de spelers massaal uitgefloten door de eigen supporters terwijl ze op weg waren naar het vak om die supporters te bedanken. Onder aanvoering van aanvoerder Kevin De Bruyne besloot het team onmiddellijk rechtsomkeert te maken.

De Bruyne toonde zich na de wedstrijd geïrriteerd: “We hebben tot de tachtigste minuut geprobeerd om te scoren. We hebben drie EK-duels lang alles gegeven. Je kunt ons niets verwijten.” (Behalve dan dat ze misschien ook de laatste tien minuten hadden moeten proberen om te scoren. Of dat ze de twee eerdere wedstrijden ook speelden als een natte krant.)

De Belgische supporters waren waarschijnlijk ook ontstemd omdat de 0-0 tegen Oekraïne betekende dat de Rode Duivels het in de volgende ronde moeten opnemen tegen Frankrijk, een van de favorieten voor de eindoverwinning. Hoewel ook de Fransen allesbehalve in goede doen zijn, lijkt uitschakeling van het Belgische elftal aanstaande.

Al die misère en mineur overschaduwde een heel positief punt, namelijk dat het Belgische elftal beschikt over het origineelste uittenue van dit toernooi. En het is niet alleen het origineelste tenue, maar ook het mooiste. Je zou kunnen opperen dat de shirts van de Fransen nog mooier zijn, maar bij de Belgen is het het hele tenue dat telt.

Het Belgische tenue is opgebouwd uit een bruine broek, witte kousen en een lichtblauw T-shirt met een wit boordje. Deze door Adidas uitgevoerde outfit is een eerbetoon aan Kuifje, de avontuurlijk aangelegde held uit de stripboeken van legendarisch tekenaar Hergé.

Memphis + zweetband = Messias.

Kuifje is een national treasure in België, en het tenue van de Belgische spelers is een prachtig eerbetoon. Er is bij de hiel van de kousen zelfs een beige-bruin accent aangebracht die refereert aan de bruine instappers van de razende reporter.

Het babyblauw van het shirt is fraai, maar het is de bruine broek die revolutionair aanvoelt. In voetbaltenues komt de kleur bruin vrijwel nooit voor. In Engeland was het jarenlang zelfs verboden om bruin te dragen, overigens om een geweldige reden: als een tegenstander op de – vroeger vaak – modderige grasmat zou vallen, zou hij te veel op de in bruin gestoken opponent lijken (een regel die overduidelijk stamt uit de pre-kunstgrasperiode).

In de volgende ronde van het K wordt de wedstrijd tussen België en Frankrijk gezien als de clash of titans. Dat is het om meerdere redenen, want we treffen hier ook een match up tussen het mooiste shirt van het toernooi (Frankrijk) en het mooiste tenue van het toernooi (België).

Als we kleding als belangrijkste criterium aanhouden, heeft België dus de grootste kans op een overwinning. Daarna kunnen ze – ‘Duizend bommen en granaten!’ – in één ruk doorstomen naar de finale. Het jack dat de Belgische spelers dragen als ze het veld opkomen is overigens champagnekleurig – een voorbode van de uiteindelijke hoofdprijs die gevierd moet worden.