Dit meesterwerk is 50 jaar oud

Rijk, fruitig en ongeturfd; dit is Benriach’s meest exclusieve whisky ooit.

benriach whisky

In de wereld van de whisky draait het natuurlijk in de eerste plaats om smaak en gelaagdheid. Maar ook de wijze waarop en wánneer een single malt whisky is gedistilleerd kan bepalend zijn voor de kwaliteit en de smaak. 

Daarom is het zo mooi om te zien hoe whisky-connaisseurs de smaak van een unieke single malt whisky kunnen beschrijven. Dat zijn beschrijvingen waarin superlatieven en vergelijkingen met andere smaaksensaties vaak een perfect beeld geven van wat er op je tong gebeurt na het sippen van een goede whisky.

Met zijn range aan bijzondere single malts weet de Schotse whisky-distilleerderij Benriach (sinds 1898) de liefhebber altijd tot grote hoogten te brengen in het beschrijven van de smaken. De tien en twaalf jaar gerijpte single malts van Benriach zijn zo rijk van smaak dat ze tot de absolute top van de Schotse whisky’s behoren. Vorige week wist Benriach zelfs nog een tandje hoger te schakelen. Modmod was getuige van de onthulling van Benriach’s meest exclusieve whisky aller tijden. 

Samen met enkele andere fijnproevers had ModMod het geluk dat historische moment zelf mee te maken. In het Amsterdamse sterrenrestaurant Bougainville (wat betreft uitstraling en design de perfecte locatie voor dit gebeuren) presenteerde Benriach namelijk zijn oudste en meest zeldzame whisky: Benriach 1966 Cask Aged 50 Years! 

Woorden schieten letterlijk te kort om de complexiteit van deze whisky te beschrijven. Althans, dat moeten we aannemen, want deze whisky is zo zeldzaam en zo exclusief dat we er alleen naar mochten kijken.

Wat we wel met eigen ogen konden zien was de prachtige verpakking van deze bijzondere fles. Zowel de handgemaakte karaf als de verpakking eromheen zouden we vanuit design-oogpunt willen omschrijven als next level. De Benriach 1966 Aged 50 Years wordt bewaard in een op maat gemaakte kristallen karaf, gemaakt in Schotland door de ambachtelijke glas-studio Glasstorm.

Elke karaf wordt gepresenteerd in een speciale box, gemaakt door ambachtsman John Galvin. Galvin liet zich daartoe inspireren door de kleurrijke reeks van eclectische vaten die te vinden zijn in de pakhuizen van Benriach, waar de Benriach 1966 Aged 50 Years de afgelopen halve eeuw werd gekoesterd. 

Waar ’t allemaal begon

Benriach 1966 Cask Aged 50 Years werd op 21 september 1966 ‘geboren’ in Speyville, het dorpje aan de rivier Spey waar de Benriach-distilleerderij te vinden is. Deze single malt kwam in het speciaal geselecteerde bourbon-vat 2383 tot leven.

Vanaf die septemberdag was het duidelijk dat deze whisky voorbestemd was om Benriachs zeldzaamste en oudste vintage ooit te worden. Dat zijn epische woorden, maar ze zijn volledig terecht want de Benriach 1966 Cask Aged 50 years is niet alleen de meest verfijnde whisky die dit whiskymerk heeft voortgebracht, het is misschien wel een van de meest exclusieve whisky’s ooit. 

De 9 whisky-feitjes die jij nog niet paraat had.

Zoals Benriach’s master blender Rachel Barrie zegt: “De whisky is rijk, fruitig en ongeturfd en dat biedt een complexe, meer gelaagde ervaring. Het is Benriach’s ultieme schat: vijftig jaar van weelderige verfijning met tonen van sublieme honingdadels en delicate eikenkruiden, in harmonie met de blijvende finesse van appel, peer en sporen van grapefruit.” Dát is precies wat we bedoelen als we het hebben over de lyrische beschrijving van whisky. 

Benriach 1966 Cask Aged 50 years is kortom een meesterwerk. Elke fles (er zijn er slechts 37) is genummerd en komt met een certificaat van echtheid, wat de exclusiviteit en de verzamelwaarde nog meer vergroot. De prijs van deze vijftig jaar oude Benriach is 29.500 euro. Dat is niet mals, maar zie het als een investering. Deze exclusieve whisky is zo exclusief dat deze over tien jaar een veelvoud waard is. Maar dan mag je hem dus niet drinken. Duivels dilemma.