Berlijns benzinestation wordt onweerstaanbaar appartement

Een bouwvallig benzinestation uit de jaren 50 in hartje Berlijn pimpen? Klinkt als een moeilijke opgave.

Toch heeft galeriehouder Juerg Judin na een jarenlange fascinatie deze taak met plezier op zich genomen. Ruim 10 jaar na aankoop heeft Juerg allerminst spijt, want deze man heeft het gebouw omgetoverd tot een indrukwekkende urban woonruimte. Het resultaat is verbluffend.

De drive begon toen hij zeven jaar oud was en geïntrigeerd raakte door kippen. Op 18-jarige leeftijd besloot hij kunst te verzamelen. Op 22-jarige leeftijd opende hij zijn eerste bioscoop. Wat Juerg Judin ook doet, hij doet het met passie – en zonder compromissen.

Decennia lang was hij succesvol in de filmwereld. Tegenwoordig is hij één van de meest invloedrijke galeriehouders in Berlijn. Nu leven er drie kippen van het nobele Indonesische ras Ayam Cemani in zijn tuin, samen met enkele even exotische ganzen en eenden. Juerg is gearriveerd, dat blijkt. Dat heeft ook iets te maken met zijn onconventionele huis: een omgebouwd tankstation uit de jaren 50, middenin Schöneberg.

Even een benzinestation omtoveren tot een woning en klaar is Kees? Nee, het is een veel groter project. Het gebouw heeft namelijk ook nog eens een bibliotheek, een tentoonstellingshal en een goede tuin.

De meest opvallende kenmerken van het pand zijn de karakteristieke luifel en de ronde ramen die van de vloer tot aan het plafond lopen. Ook de inrichting van het gebouw is zeer eigen. Het is namelijk geïnspireerd op verschillende progressieve kunststromingen uit de geschiedenis. Tja, je bent galeriehouder of niet.

Beeld: Friends of Friends