De beste tevens onverstaanbaarste komiek

Comedian Bernie Mac takes a break during a recent taping of his show for Fox TV. (Photo by Myung J. Chun/Los Angeles Times via Getty Images)

Hij spreekt children uit als chirren, en als hij son of a bitch bedoelt, zegt hij sumbits. Maar als je de verhaspelingen en het gemompel weet te ontcijferen, dan is er niemand grappiger dan Bernie Mac.

Bernard ‘Bernie’ Mac overleed in 2008 op vijftigjarige leeftijd aan sarcoïdose, ook wel de ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann genoemd. Het internationale publiek leerde hem kennen in vermakelijke films als Bad Santa (2003), Mr. 3000 (2004) en naast Samuel L. Jackson in Soul Men (2008).

In 2001 speelde hij – glansrijk – de rol van Frank Catton in de heerlijke remake van Ocean’s Eleven, en in het daaropvolgende Ocean’s Twelve (2004) en Ocean’s Thirteen (2007).

De rol van Frank Catton was geen heel grote, maar op de een of andere manier wist Mac er bij elke scène iets speciaals van te maken, met speciale vermelding voor de scène waarin hij korting regelt op de aankoop van een paar busjes (die nodig zijn voor de overval van Danny Ocean’s bende op het casino).

In Amerika had hij toen al een grote following opgebouwd als stand up comedian. Zijn debuut bij het gevreesde Def Comedy Jam in The Uptown Comedy Club in Harlem is legendarisch. Het lukte Martin Lawrence niet om het assertieve publiek voor hem te winnen. Daarna kwam Bernie Mac die met zijn tagline I Ain’t scared of you motherfuckers de zaal helemaal plat kreeg. 

Het humoristische hoogtepunt van Bernie Mac werd in 2000 vastgelegd door Spike Lee in diens film The Original Kings of Comedy. De film is een verslag van twee avonden in het Charlotte Coliseum in Charlotte, North Carolina. Daar traden vier Kings of Comedy op tijdens hun tournee door de Verenigde Staten (de andere komieken zijn Steve Harvey, Cedric the Entertainer en de in Nederland onbekende D.L. Hughley). 

Comedian Bernie Mac takes a break during a recent taping of his show for Fox TV. (Photo by Myung J. Chun/Los Angeles Times via Getty Images)

De DVD van de film wordt in veel Amerikaanse huishoudens gekoesterd, met name vanwege Bernie Mac’s verhaal over hoe hij de kinderen van zijn zus moet opvoeden. Zijn zus moet de gevangenis in vanwege drugsgebruik, dus komen haar drie kinderen (2, 4 en 6 jaar) bij Bernie Mac en zijn vrouw wonen. Vooral die kleine (“a shepherd for the devil“) is een handenbinder.

Bernie Mac is al vijftien jaar overleden, maar dat ene verhaal over zijn “sisters chirren”, volgens sommigen een van de beste comedy routines in history, blijft onvergetelijk (met grappen die de huidige censuur niet zouden overleven).