Bestaat purple rain echt?

Prince zong er over (en America ook), maar bestaat er echt zoiets als paarse regen?

purple rain paarse regen

Prince zingt er over, in het titelnummer van zijn album uit 1984 (hij won er zelfs een Oscar mee), maar ook de west coast-band America verwijst naar paarse regen in het prachtige Ventura Highway uit 1972: Wishin’ on a falling star / Watchin’ for the early train / Sorry boy, but I’ve been hit by / Purple rain.

Maar bestaat er echt zoiets als paarse regen in meteorologische zin?

We hebben het opgezocht, en dit is wat de deskundigen zeggen: Purple rain zoals bezongen door Prince verwijst meer naar een poëtische en symbolische uitdrukking dan naar een letterlijk meteorologisch fenomeen. Het idee van paarse regen is eerder een creatieve en artistieke manier om emoties en sfeer te beschrijven dan een beschrijving van werkelijke regen die paars is.

In de context van het nummer van Prince handelt het dus meer over een krachtige, emotionele ervaring, dan over daadwerkelijke paars gekleurde regen. Idem dito voor America’s Ventura Highway.

In de natuur bestaat er wel een fenomeen dat bekend staat als paarse regen, maar dit heeft niets te maken met het artistieke concept van Prince. Paarse regen verwijst naar een soort neerslag die wordt veroorzaakt door atmosferische omstandigheden, zoals stof of pollen in de lucht. Het heeft geen paarse kleur, maar het kan de kleur van oppervlakken beïnvloeden wanneer de regendruppels stofdeeltjes bevatten.

p.s. Waren Morris Day and The Time in Purple Rain eigenlijk niet nóg leuker dan Prince? Oordeel zelf: