De 10 beste van Burt Bacharach

Bij het overlijden van de koning van de broeierige ballade zijn dit zijn 10 allerbeste om de zaterdagavond romantisch in te luiden.

Burt Bacharach and Dionne Warwick, USA, May 5, 1971. (Photo by Gilles Petard/Redferns)
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

Zijn liedjes waren vaak boterzachte ballades, vrijwel altijd handelend over de liefde. Daarom werden de door Burt Bacharach gecomponeerde nummers in de jaren zeventig, de jaren van protestsongs en ronkende rockhits, weggezet als achtergrondmuziek. Maar met terugwerkende kracht wordt de muziek van de deze week op 94-jarige leeftijd overleden Burt Bacharach gezien als klassiekers behorende in het pop-pantheon.

De jonge Bacharach toerde al in 1958 als musical director en pianist met Marlène Dietrich, door Europa en de Verenigde Staten. De samenwerking met tekstschrijver Hal David begon in die jaren te ontluiken. 

De teksten van David paste naadloos in de lange melodiën en sprankelende orkestraties van Bacharach. In Dionne Warwick, dan nog een achtergrondzangeres, vond Bacharach in 1962 een vocalist die de technische bagage bezat om zijn complexe melodieën met die typische timing en asymmetrische frasering te vertolken.

Bacharach leverde hits voor een litanie aan artiesten, maar schreef ook meerdere filmscores. Hij won zes Grammy Awards, drie Oscars en één Emmy. 

Om langzaam deze zaterdagavond in te glijden, zetten we de tien soepelste composities van Bacharach op een rij, gezongen door de oorspronkelijke vocalist van dienst. Giet voor jezelf een glaasje in, dim de lampen en zijg achterover in de fauteuil.

1// Dusty Springfield – The look of love (1967)

2// Dionne Warwick – Walk on by (1964)

3// Dionne Warwick – I say a little prayer (1967)

4// Patti Labelle, Michael McDonald – On my own (1986)

5// Walker Brothers – Make it easy on yourself (1965)

6// 5th Dimension – One less bell to answer (1970)

7// Dusty Springfield – Wishin’ and hopin‘ (1964)

8// Elvis Costello – God give me strength (1998)

9// Herb Albert – This guy’s in love with you (1968)

10// Tom Jones – What’s new pussycat (1965)

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie