De beste film van 2023 volgens de Nederlandse filmpers

De beste film van 2023 is niet Oppenheimer, maar een filmhuis-verrassing.

De beste film van 2023 is niet Oppenheimer — die gisteren een prijzenregen bij de Golden Globes ontving — of Barbie, maar een filmhuis-verrassing. Volgens de Kring van Nederlandse filmjournalisten (KNF) is de Britse film Aftersun, van debuterend regisseur Charlotte Wells en met Paul Mescal (Normal People, Foe) in de hoofdrol, de beste film van 2023.

In Aftersun kijkt Sophie terug op een vakantie aan de Turkse rivièra met haar vader Calum (Paul Mescal), toen zijzelf 11 jaar oud was. Het is zonnige quality time voor de vader en dochter, die elkaar sinds Calum’s scheiding met de moeder niet zo vaak meer zien. Ze zonnen, zwemmen, eten en filmen elkaar met een camrecorder. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat en fundamentele herinneringen worden vastgelegd, worstelt Calum buiten het zicht van Sophie met de zwaarte van het leven.

Past Lives van regisseur Celine Song eindigt op de derde plaats.

Volgens de Nederlandse filmpers haald Oppenheimer (toch wel) de tweede plaats en de derde plaats ging naar het andere filmhuis-succes van dit jaar: Past Lives. Verder maakten Anatomy of a Fall, The Banshees of Inisherin, Pacification, Tár, Killers of the Flower Moon, Fallen Leaves en The Quiet Girl de top 10 af. Als beste Nederlandse film werd Oscar-kandidaat Sweet Dreams van Ena Sendijarević uitgeroepen, een satire over het Nederlandse kolonialisme dat zich afspeelt rond een suikerfabriek in Nederlands-Indië. 

Lees ook: is Past Lives de beste film van 2023? 

Het is inmiddels het 21e jaar op rij dat de Nederlandse filmpers de Film van het Jaar-verkiezing houdt. De afgelopen jaren sleepten Everything Everywhere All At Once (2022), Druk (2021), Babyteeth (2020) en Parasite (2019) de titel in de wacht. De animatie Knor was in 2022 de beste Nederlandse bioscooptitel van het jaar.