Films waar we dit jaar nog naar uitkijken

Na de Barbenheimer-gekte maken we de balans op: wat worden de beste films van 2023?

Zo halverwege het jaar — en na alle Barbenheimer-gekte — is het tijd om de balans op te maken: wat zijn de beste films in 2023? Is het de samenwerking tussen Christopher Nolan en Cillian Murphy, de film met Ryan Goslling op roze rollerschaatsen of wordt het toch Timothee Chalamet als chocoladetovenaar Willy Wonka? Onderstaande films komen geheid in de boeken als ‘de beste films van 2023’.

Beste films 2023 – waar we naar uitkijken

The Creator (28 september)

In de scifi-actiethriller The Creator wordt Joshua (John David Washington) gerekruteerd om een geavanceerde Artificial Iteligience-Schepper op te sporen en te vernietigen, wiens wapen zowel de oorlog als de mensheid kan beëindigen. Hij leidt een team van elite-agenten naar vijandelijk gebied, waar ze ontdekken dat het wapen een AI in de vorm van een jong kind is, genaamd Voyles.

Poor Things (5 oktober)

Na The Lobster en The Favourite heeft regisseur Yorgos Lanthimos geen moeite om een A-list cast bij elkaar te brengen. Ook voor zijn nieuwste film: Poor Things. Onder meer Emma Stone, Willem Dafoe, Ramy Youssef en Mark Ruffalo zijn hierin te zien. Stone gaat voor een Oscar met haar rol als Bella Baxter, een jonge vrouw die weer tot leven is gewekt door de briljante en onorthodoxe wetenschapper Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe).

Killers of the Flower Moon (19 oktober)

Killers op de Flower Moon is gebaseerd op de bestseller van David Grann, een waargebeurd verhaal en verteld door de onwaarschijnlijke romance van Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) en Mollie Kyle (Lily Gladstone). Een episch westers misdaadsaga, waar liefde het pad kruist met verraad. Verder zien we een keur aan sterren, zoals Robert De Niro, Jesse Plemons, John Lithgow, Brendan Fraser, Cara Jade Myers, JaNae Collins, Scott Shepard en Sturgill Simpson.

Dune: Part Two (2 november)

Timothée Chalamet en Zendaya hebben hun retour naar Arrakis gepland staan: in november 2023 verschijnt het tweede deel van de populaire Dune filmreeks. In Dune: Part Two neemt Paul (Chalamet) de macht onder de Vrijmannen, en we zien zijn uiteindelijke opstand tegen Padishah-keizer Shaddam IV. Daarnaast wordt de Huis Atreides-familie uitgebreid. Paul en Chani (Zendaya) beginnen een romantische relatie, zoals de visioenen van Paul al voorspelden. Lady Jessica (Rebecca Ferguson) bevalt van dochter Alia, die zelf ook Bene Gesserit-karaktertrekken heeft. Verder zijn er ook nieuwe rollen weggelegd voor Florence Pugh, Austin Butler en Christopher Walken.

The Killer (10 november)

Filmlegende David Fincher keert dit jaar terug met Brad Pitt. De regisseur en acteur kennen we onder andere van Fight Club en Se7en, maar zijn in 2023 te bewonderen in The Killer. Een thriller over een vaardige huurmoordenaar die wordt achtervolgd door zijn gewelddadige verleden. Terwijl hij zich een weg baant door een complex web van bedrog en wraak, wordt de zoektocht van de huurmoordenaar naar verlossing.

Next Goal Wins (17 november)

Next Goal Wins is Taika Waititi’s (Thor, Jojo Rabbit) fictionele adaptatie van een documentaire over het Amerikaanse voetbalteam, dat in 2001 door Australië werd verslagen met een teleurstellende 31-0. Tot de Amerikanen de in Amsterdam geboren Thomas Rongen de leiding gaven over het team, en de wint opeens niet meer zover weg was.

Napoleon (23 november)

In de nieuwe film Napoleon schittert Joaquin Phoenix als hij handig gebruikmaakt van de instabiliteit van revolutionair Frankrijk. Hij valt rebellen aan om in het machtsvacuüm van het land na de onthoofding van Marie Antoinette een stevige positie te verwerven. Een meeslepend verhaal van strategie en intriges, dat wederom hoge verwachtingen opwerpt voor Phoenix.

Wonka (15 december)

Timothée Chalamet blijft ook in 2023 een prominent figuur in de bioscoop. Zo is hij aan het einde van dit jaar te zien als de uitzinnige chocolade-guru Willy Wonka, in de door Paul King en Simon Farnaby (Paddington) geregisseerde en geschreven film Wonka. Naast Chalamet verschijnen Rowan Atkinson, Olivia Colman en Hugh Grant in de film. Grant als niets en niemand minder dan een heuse Oempa Loempa.

Roosevelt

Martin Scorsese slaat voor Roosevelt de handen ineen met Leonardo DiCaprio, die de hoofdrol in de biopic over de Amerikaanse president vertolkt. Daarnaast zijn er nog twee andere samenwerkingen tussen de regisseur en de acteur die in 2023 uitkomen, namelijk Flowers of the Killer Moon en The Wager: A Tale of Shipwreck, Mutiny, and Murder. Voor DiCaprio is 2023 in ieder geval geen jaar met weinig screentime. De exacte verschijningsdatum is van Roosevelt is nog onbekend.

Beste films 2023 – die al zijn verschenen

Asteroid City (juni)

Wes Anderson keek onlangs nogmaals in zijn contactenlijst en bedacht zich dat hij nóg een film met over-de-top cast kan permiteren. Na zijn 2021-hit The French Dispatch, komt hij dit jaar met Asteroid City; een typische Wes Anderson film over een klein Amerikaans woestijndorpje waar de Junior Stargazer-conventie plaatsvindt. In 1955 komen daar studenten en ouders vanuit het hele land samen voor schoolwedstrijden, rust en ontspanning, komedie, drama, romantiek en meer. In de cast vind je onder andere Tilda Swinton, Adrien Brody, Tom Hanks, Margot Robbie, Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Bryan Cranston, Jeff Goldblum, Jeffrey Wright, Maya Hawke, Edward Norton, Steve Carell, Willem Dafoe, Rita Wilson and Jarvis Cocker.

Indiana Jones and the Dial of Destiny (juni)

Harrison Ford kruipt voor Indiana Jones and the Dial of Destiny weer in de rol van de legendarische archeoloog. James Mangold regisseert deze editie, en op de een of andere manier is Phoebe Waller-Bridge (Fleabag) ook betrokken bij de film. Vooral dat laatste kan alleen maar goeds betekenen: de actrice en schrijfster staat bekend om haar sterke scripts en bijdehante opmerkingen. Iets dat Ford vast wel kan waarderen.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (juli)

Tom Cruise en regisseur Chris McQuarrie keren in 2023 terug voor een sequel op de Mission: Impossible films. In Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One is het plot (en de titel) wellicht niet even sterk als altijd, toch kunnen we rekenen op een met actie beladen film vol indrukwekkende stunts van de 60-jarige acteur.

Barbie (juli)

Jawel, dit is het jaar waarin we Ryan Gosling zien als Ken naast een onweerstaanbare Margot Robbie als Barbie in de nieuwe Barbie film. Little Women-regisseur Greta Gerwig nam de taak op zich om een feministische interpretatie van Barbie te regisseren. Zodoende zien we in Barbie hoe zij uit Barbieland vertrekt vanwege haar zogenaamde onvolkomenheden en in de echte wereld leert dat perfectie alleen van binnenuit kan komen.

Oppenheimer (juli)

In Christopher Nolans Oppenheimer speelt Cillian Murphy J. Robert Oppenheimer, de Amerikaanse natuurkundige die aan de wieg stond van het Manhattan-project en wordt beschouwd als de vader van de atoombom. De film is nu al een van de hoogtepunten van het jaar, mededankzij de killercast met Kenneth Branagh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh en Rami Malek.