Films waar we in 2023 naar uitkijken

Het wordt een jaar met films van zo’n beetje iedereen die er wat toe doet in Hollywood.

2023 wordt een wild filmjaar, met Ryan Gosling in ’t roze op rollerschaatsen, mogelijk 3(!) releases van Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio én een godsgeschenk van een samenwerking tussen Christopher Nolan en Cillian Murphy. Ben jij klaar voor deze films in 2023?

Beste films 2023

Renfield (6 april)

De eerste trailer voor Renfield teaset een moderne herinterpretatie van het verhaal van Dracula en zijn handlanger Renfield. Maar het is zonder twijfel Nicolas Cage als Dracula die de grootste attractie is voor de horror-komedie, maar zoals de titel van de film aangeeft, is het zijn lakei die in de schijnwerpers staat. Campy? Absoluut, maar Cage als Dracula lijkt een perfect vehikel te zijn voor zijn unieke ‘Cage-heid’.

Spider-Man: Across the Spider-Verse (1 juni)

Op 1 juni 2023 verschijnt het volgende deel van het Oscar-winnende Spider-Verse-saga. Voor Spider-Man: Across the Spider-Verse gaat Miles Morales dwars door het multiversum, om het samen met Gwen Stacy op te nemen tegen de sterkste vijand waar ze ooit mee temaken hebben gehad. Net als bij het eerste deel, geldt ook hier dat je beter met zo min mogelijk verwachtingen de film in kunt gaan. Laat je verrassen!

Asteroid City (16 juni)

Wes Anderson keek onlangs nogmaals in zijn contactenlijst en bedacht zich dat hij nóg een film met over-de-top cast kan permiteren. Na zijn 2021-hit The French Dispatch, komt hij dit jaar met Asteroid City; een typische Wes Anderson film over een klein Amerikaans woestijndorpje waar de Junior Stargazer-conventie plaatsvindt. In 1955 komen daar studenten en ouders vanuit het hele land samen voor schoolwedstrijden, rust en ontspanning, komedie, drama, romantiek en meer. In de cast vind je onder andere Tilda Swinton, Adrien Brody, Tom Hanks, Margot Robbie, Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Bryan Cranston, Jeff Goldblum, Jeffrey Wright, Maya Hawke, Edward Norton, Steve Carell, Willem Dafoe, Rita Wilson and Jarvis Cocker.

Indiana Jones and the Dial of Destiny (30 juni)

Harrison Ford kruipt voor Indiana Jones and the Dial of Destiny weer in de rol van de legendarische archeoloog. James Mangold regisseert deze editie, en op de een of andere manier is Phoebe Waller-Bridge (Fleabag) ook betrokken bij de film. Vooral dat laatste kan alleen maar goeds betekenen: de actrice en schrijfster staat bekend om haar sterke scripts en bijdehante opmerkingen. Iets dat Ford vast wel kan waarderen.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (13 juli)

Tom Cruise en regisseur Chris McQuarrie keren in 2023 terug voor een sequel op de Mission: Impossible films. In Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One is het plot (en de titel) wellicht niet even sterk als altijd, toch kunnen we rekenen op een met actie beladen film vol indrukwekkende stunts van de 60-jarige acteur.

Lees meer: Hoe Tom Cruise zich voorbereidt op grootste stunt in filmgeschiedenis

Barbie (19 juli)

Jawel, dit is het jaar waarin we Ryan Gosling zien als Ken naast een onweerstaanbare Margot Robbie als Barbie in de nieuwe Barbie film. Little Women-regisseur Greta Gerwig nam de taak op zich om een feministische interpretatie van Barbie te regisseren. Zodoende zien we in Barbie hoe zij uit Barbieland vertrekt vanwege haar zogenaamde onvolkomenheden en in de echte wereld leert dat perfectie alleen van binnenuit kan komen.

Oppenheimer (20 juli)

In Christopher Nolans Oppenheimer speelt Cillian Murphy J. Robert Oppenheimer, de Amerikaanse natuurkundige die aan de wieg stond van het Manhattan-project en wordt beschouwd als de vader van de atoombom. De film is nu al een van de hoogtepunten van het jaar, mededankzij de killercast met Kenneth Branagh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh en Rami Malek.

Roosevelt (onbekende datum)

Regisseur/legende Martin Scorsese slaat voor Roosevelt de handen ineen met Leonardo DiCaprio, die de hoofdrol in de biopic over de Amerikaanse president vertolkt. Daarnaast zijn er nog twee andere samenwerkingen tussen de regisseur en de acteur die in 2023 uitkomen, namelijk Flowers of the Killer Moon en The Wager: A Tale of Shipwreck, Mutiny, and Murder. Voor DiCaprio is 2023 in ieder geval geen jaar met weinig screentime.

Next Goal Wins (22 september)

Next Goal Wins is Taika Waititi’s (Thor, Jojo Rabbit) fictionele adaptatie van een documentaire over het Amerikaanse voetbalteam, dat in 2001 door Australië werd verslagen met een teleurstellende 31-0. Tot de Amerikanen de in Amsterdam geboren Thomas Rongen de leiding gaven over het team, en de wint opeens niet meer zover weg was.

Dune: Part Two (november)

Timothée Chalamet en Zendaya hebben hun retour naar Arrakis gepland staan: in november 2023 verschijnt het tweede deel van de populaire Dune filmreeks. In Dune: Part Two neemt Paul (Chalamet) de macht onder de Vrijmannen, en we zien zijn uiteindelijke opstand tegen Padishah-keizer Shaddam IV. Daarnaast wordt de Huis Atreides-familie uitgebreid. Paul en Chani (Zendaya) beginnen een romantische relatie, zoals de visioenen van Paul al voorspelden. Lady Jessica (Rebecca Ferguson) bevalt van dochter Alia, die zelf ook Bene Gesserit-karaktertrekken heeft. Verder zijn er ook nieuwe rollen weggelegd voor Florence Pugh, Austin Butler en Christopher Walken.

Wonka (15 december)

Foto: Finnbarr Webster/Getty Images

Timothée Chalamet blijft ook in 2023 een prominent figuur in de bioscoop. Zo is hij aan het einde van dit jaar te zien als de uitzinnige chocolade-guru Willy Wonka, in de door Paul King en Simon Farnaby (Paddington) geregisseerde en geschreven film Wonka. Naast Chalamet verschijnen Rowan Atkinson, Olivia Colman en Hugh Grant in de film. Grant als niets en niemand minder dan een heuse Oempa Loempa.