Dit is het beste interieur van 2023

Een gedurfd ‘woonensemble’ in Amsterdam is de winnaar van de prijs Interieur van het Jaar 2023.

Het nieuwe wonen? Dat doe je volgense Architectenweb in een gedurfd ‘woonensemble’ in de Amsterdamse Houthavens. Jaarlijks prijst Architectenweb het beste interieur in Nederland en dit jaar is de titel weggelegd voor de Domus Houthaven. Vorig jaar werd de titel Interieur van het Jaar 2022 gegeven aan een 17e eeuws, Amsterdams grachtenpand met eigentijds karakter.

Fotografie Pim Top

De inzendingen voor de prijs Interieur van het Jaar 2023 zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, vakmanschap, innovatie en duurzaamheid. Aangezien de wooncrises en milieucrises vragen om een vernieuwend perspectief op wonen, is het niet gek dat het stadse appartementencomplex Domus Houthavens als winnaar is gekozen. De compacte woningen zijn top-notch op het gebied van duurzaamheid en efficiënt wonen. Niet alleen vanwege de voor de hand liggende duurzame aspecten, maar ook omdat de meubels in de woningen zijn ingebouwd. Bewoners hoeven dus geen nieuwe meubels aan te schaffen, wat verspilling tegengaat.

De verschillende woningtypen hebben allemaal een slimme kern die bestaat uit een schakeling van modules voor een (open) keuken, badkamer, kastruimte en bedstee. Toch blijft de vraag over: is zo’n woning dan wel leefbaar en naar eigen smaak te transformeren? Tja, het vergt wat compromis om in een voorgekauwde woning te leven. Toch kan klein wonen heel stijlvol zijn; zo lang de basis goed is (en dat zit wel snor in dit geval), kunnen woonaccessoires de eigen smaak terugbrengen in het geheel.

Lees ook: Amsterdamse woning aan het water wordt internationaal geroemd om design

Een ander belangrijk aspect voor de leefbaarheid van het woonensemble zijn de gedeelde voorzieningen, waaronder de binnentuin, woon- en werkkamer en kookstudio. De jury vindt de uitgesproken gemeenschappelijke ruimtes de doorslaggevende factor in hun beraad; zowel de woningen in het appartementencomplex als de gemeenschappelijke ruimtes zijn kleurrijk, eclectisch en opvallend.

Domus Houthaven is ontworpen door Shift architecture urbanism.