Dit zijn de beste kerstfilms – Deel 1

Weet je niet wat te kijken tijdens de feestmaand? We schotelen je een aantal perfecte en nostalgische (kerst)klassiekers voor.

Wat willen we kijken? Door het grote aanbod anno nu is dat een veelgehoorde vraag in menig huiskamer. Ook in aanloop naar de feestdagen en tijdens de kerstvakantie zullen er ongetwijfeld discussies komen over wát dan te kijken. Maar je wil ook niet voor de 20ste keer Love Actually of The Santa Clause zien…

Nu even niet, Hugh…

Er is niks fijners dan lekker te bingen tijdens de koude en donkere decembermaand. Maar voorop staat: we willen wel góede films kijken. Moeten dat per se kerstfilms zijn? Wij vinden van niet. Maar het mag wel een beetje een ‘kerstig’, spannend en/of mysterieus zijn. Zo zijn wij ook wel weer. ModMod helpt je op weg in willekeurige volgorde, that is.

The Nightmare Before Christmas – Disney+

Ja, natuurlijk hoort ’t pareltje van Tim Burton op dit lijstje. Dit griezelige sprookje uit 1993 is een moderne klassieker. Jack Skellington, de koning van Halloween Town komt plotseling in Christmas Town terecht. Hij wil deze feestdag naar zijn eigen Halloweendorp halen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Elf – HBO

Will Ferrell die een elf speelt. Dat is voor mannen al een plot waar wij U tegen zeggen. Elf Buddy (Will Ferrell) is twee keer zo groot als zijn collega’s. Zodoende ontdekt hij dat hij helemaal geen elf is, maar een mens. Daarom vertrekt hij naar New York op zoek naar zijn vader. Wellicht misschien bedoeld voor kinderen, maar Ferrell steelt als altijd de show.

How the Grinch Stole Christmas – Netflix

Natuurlijk mag ook deze film niet ontbreken in deze lijst. De onherkenbare Jim Carrey speelt The Grinch, een buitenbeentje. Mensen vinden hem maar raar en gemeen, maar eigenlijk komt het er op neer dat hij eigenlijk helemaal niet zo is. Er kwam ook een schitterende meme uit met de boodschap:“The Grinch didn’t hate the celebrations, he just hated people and wanted to be left alone with his dog, which is completely understandable!”

Gremlins – Prime Video

Ook deze knaller uit de eighties hoort op dit lijstje. Want ja: Gremlins is gewoon een perfecte decembermaand-film. Part comedy, part horror en geschreven door Chris Columbus (die ongeveer elke kaskraker in de eighties schreef) en geproduceerd door Steven Spielberg. Alles draait om Gizmo, hij is een Mogwai (je weet wel) en hij kan zingen. Een heel leuk diertje, maar er zijn drie regels die je goed moet opvolgen. Hou Gizmo uit de buurt van fel licht, vooral zonlicht. Dit kan hem doden. Hou hem uit de buurt van water en geef hem geen water te drinken. En ten derde: voer ze nooit na middernacht, anders krijg je… Gremlins.

Die Hard – Disney+

Ja, hehe: daar is John McClane dan. Want ja: Die Hard is een kerstfilm, duh! Er zijn in de afgelopen jaren tal van discussies geweest of deze actieknaller uit 1988 nu écht een kerstfilm is of niet, maar het antwoord is gewoon ‘ja’. Anno nu kun je allerlei Die Hard-kerstmerchandise kopen en er is zelfs een heuse adventkalender waarin Hans Gruber van Nakatomi Plaza valt en elke decemberdag een stukje dichterbij de grond komt. Kortom: “Now I have a machine gun, ho-ho-ho!”

Home Alone – Disney+

De hele familie van de kleine Kevin McCallister (Macaulay Culkin) vertrekt naar Parijs voor kerstmis. Echter, zonder Kevin. Die blijft per abuis achter. Of dat nog niet genoeg is, krijgt hij ook nog eens te maken met de twee domme boeven, The Wet Bandits, Harry en Marv (geniale rollen van Joe Pesci en Daniel Stern) die zijn huis leeg willen halen. Heerlijke chaos van de hand van het superduo Chris Columbus en John Hughes!

The Goonies – HBO

Je zult denken: wat doet deze film in dit lijstje? Maar hé: we hadden het over goede films voor tijdens de decembermaand. En The Goonies is wederom zo’n heerlijk eighties avonturenfilm, waarin een groepje kids een oude schatkaart vinden en op zoek gaat naar de schat van de legendarische zeventiende-eeuwse piraat One-Eyed Willy. Nostalgie door regisseur Richard Donner en geschreven door Chris Columbus (jaja) en Steven Spielberg.

Jurassic Park – Netflix

Wat oldschool nineties nostalgia, wederom van de hand van Ome Steven. Het avontuur dat Jurassic Park heet, het eerste deel, mag niet ontbreken tijdens een avondje film. Wat keken wij (zo sprak Opa…) onze ogen uit in 1993 toen we de ‘levensechte’ dino’s op het grote scherm zagen. Spielberg did it again! Een miljardair creëert een pretpark voor echte dinosauriërs, maar tijdens een controlebezoek vóór de officiële opening, gaat het natuurlijk helemaal mis…

Indiana Jones – Disney+

Avonturenfilms zijn er voor het hele gezin en de capriolen van Indiana Jones zijn ook perfect voor donkere en koude filmavondjes. Alle vier de delen staan op Disney+ en vanaf 15 december is ook het vijfde deel, Indiana Jones and the Dial of Destiny te zien. Onze favoriet blijft natuurlijk wel het eerste deel: Raiders of the Lost Ark. Geregisseerd door onze vriend Spielberg en met die fantastische muziek van John Williams.

The Holiday – Netflix

Oké, oké: soms moet je een keer toegeven zodat je wisselgeld hebt. Zodoende kun jij de volgende keer de film uitkiezen. Dus zetten we The Holiday met alle liefde op dit lijstje. Er zitten enkele grote voordelen aan deze romcom en dan doelen we vooral op de verschijning van Cameron Diaz. Oh ja en Jack Black speelt ook mee en die is altijd goed en grappig. Ook is er een leuk subplotje met The Good, the Bad and the Ugly-acteur en tevens grote meneer Eli Wallach.