De 20 hoogst gewaardeerde series op Netflix

Moeite met een nieuwe serie uitkiezen? We helpen je een handje.

Het serie-aanbod op Netflix is overvloedig; voor iedere kijker is er iets dat aansluit op hun smaak. Of je nu fan bent van horror, sciencefiction of gewoon een heel groot liefhebber bent van Peaky Blinders, Breaking Bad of diverse Netflix Originals: Netflix Nederland heeft het allemaal voor je in petto. Dat maakt het er niet makkelijker om een kijk-keuze te maken. Om je daarbij te helpen, hebben we de hoogst gewaardeerde beste series op Netflix op een rijtje gezet.

De cijfers zijn gebaseerd op de IMDb-rating, waarbij we de streep hebben getrokken bij alles boven de 8,5 punten op IMDb. Maar er zijn nog véél meer goede Netflix films en series. Denk bijvoorbeeld aan alle content die maandelijks nieuw op Netflix verschijnt.

Beste Netflix Serie 2023

Breaking Bad (2008-2013) 9,5

Breaking Bad is de meest gewaardeerde én de oudste toevoeging aan dit lijstje. In de serie zien we hoe middelbareschoolleraar Walter White meth produceert om zijn typisch Amerikaanse ziekenhuisrekeningen te kunnen betalen. Om het drugsproduceren te laten slagen, dwingt hij een oud leerling van hem om mee te werken. Dat is met alle gevolgen van dien; witwaspraktijken, drugsbazen, leugens en moorden zijn allen van de partij in Breaking Bad. De serie werd geprezen met een Emmy en heeft de grondvesten van het streamingtijdperk gelegd.

Our Planet (2019 – 2023) 9,3

De legendarische Sir David Attenborough vertelt in Our Planet van alles en nog wat over – jawel – onze planeet. In zijn honingzoete, Britse accent neemt Attenborough de kijker mee naar Arctische wildernis, het diepst van de oceaan, uitgestrekte landschappen in Afrika en diverse jungles in Zuid-Amerika. De het eerste achtdelige seizoen kostte vier jaar om te produceren, waarbij zo’n 600 mensen in 50 landen over de hele wereld de natuurwonderen hebben vastgelegd.

The Last Dance (2020) 9,1

In de herfst van 1997 streden Michael Jordan en de Chicago Bulls voor hun zesde NBA-titel in acht jaar tijd. Coach Phil Jackson noemde het ‘The Last Dance’, omdat Jordan na dertien jaar zijn laatste wedstrijd speelde. In Netflix-serie The Last Dance zit de kijker op de eerste rij van de iconische wedstrijd, die helaas ook werd overschaduwd door spanningen in het management van de club.

Better Call Saul (2015 – 2022) 9,0

Na het succes van Breaking Bad wisten producenten Vince Gilligan en Peter Gould dat een spin-off over de dubieuze advocaat Saul Goodman (Bob Odenkirk) in Breakding Bad óók een succes zou worden. Good for them én good for us, want Better Caul Saul is eveneens een van de beste series op Netflix. Het zesde en laatste seizoen van Better Call Saul is meermaals uitgesteld; eerst vanwege de coronacrisis, daarna vanwege de hartaanval die Bob Odenkirk tijdens het filmen ervaarde. In april vorig jaar verscheen het zesde seizoen, inclusief legendarische cameo van Breaking Bad’s Walter White.

When They See Us (2019) 8,9

When They See Us is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat de wereld in 2019 in zijn greep hield. De serie gaat over vijf zwarte tieners die onterecht werden veroordeeld voor een verkrachting. De vierdelige serie, overduidelijk een van de beste series op Netflix, richt zich op de vijf tieners uit Harlem: Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana en Korey Wise. In 1989 zijn de tieners opgepakt en pas 25 jaar later zijn ze vrijgelaten. De zaak wordt ook wel Central Park Five genoemd en is een toonbeeld van het racisme in Amerika.

Peaky Blinders (2013-2022) 8,8

Het Britse Peaky Blinders speelt zich af in de Engelse industriestad Birmingham, net na de Eerste Wereldoorlog. Een beruchte criminele straatbende uit de arbeiderswijk Small Heath wordt geleid door Thomas ‘Tommy’ Shelby (Cillian Murphy), die door misdaad hogerop de maatschappelijke ladder wil klimmen. Tommy is de meest gevreesde man van Birmingham, maar toch weet iedereen hem te vinden als ze het duistere pad willen bewandelen. Peaky Blinders heeft 6 seizoenen vol spanning en misdaad, waarvan het laatste seizoen begin vorig jaar uitkwam.

BoJack Horseman (2014 – 2020) 8,8

Animatie-voor-volwassenen BoJack Horseman op Netflix was uniek in zijn soort: een streamingdienst die een animatieserie van hoge kwaliteit publiceert was in 2014 nog niet voorgekomen. In BoJack Horseman volgen we BoJack, een depressief, anthropomorphisch paard in Hollywood dat zijn acteurscarrière weer op de rails wil zetten. De Netflix-serie is door menig media bestempeld als de beste animatieserie ooit, bijvoorbeeld door GQ en IndieWire.

Narcos (2015-2017) 8,8

De Colombiaanse misdaadserie Narcos gaat de eerste twee seizoenen over de DEA-jacht op Pablo Escobar en zijn Medellínkartel van eind jaren zeventig tot begin jaren negentig. In het derde seizoen is Pablo Escobar de pijp uit, maar gaat de strijd tegen de grootschalige cocaïnehandel gewoon door en neemt Javier Peña (Pedro Pascal) het op tegen het levensgevaarlijke Calikartel. Na het succes van Narcos besloot Netflix om in 2018 nóg een Spaanse serie over drugskartels te produceren, ditmaal Narcos: Mexico.

Dark (2017-2020) 8,8

Dark is één van de beste Netflix-series van de afgelopen jaren. De sci-fi serie speelt met de opvatting dat de lotsbestemming van de mens vaststaat. Een interessant plot waarin er wordt gewerkt met verschillende tijdslijnen, bovennatuurlijke gebeurtenissen en een achterliggende apocalyps. Dark is van Duitse makerij en wordt vaak vergeleken met Stranger Things (en die serie vind je verderop in deze lijst).

Black Mirror (2011 – ?) 8,7

In 2020 meldde Black Mirror-bedenker Charlie Brooker dat er ‘voorlopig even geen nieuw Black Mirror-seizoen aankomt’. De reden? De wereld was al duister genoeg. Mocht je onderhand gewend zijn geraakt aan de duisterheid van het hedendaagse, of kan je er juist geen genoeg van krijgen, dan is de populaire Netflix-serie een aanrader. In Black Mirror word je als kijker meegenomen in extreme hypothetische situaties waarin de samenleving uiteen valt; doormiddel van technologische dominantie tot aan de desastreuse klimaatcrisis-gevolgen.

Stranger Things (2016 – ?) 8,7

In 2016 startte één van de – tot op heden – hoogst gewaardeerde Netflix Originals: Stranger Things. De sci-fi serie kent zijn origine in het stadje Hawkins in de jaren tachtig, waar geheime experimenten en bovennatuurlijke krachten speelden. Er wordt een vreemd meisje genaamd Eleven gevonden, dat bevriend raakt met een groep jongens. Dit levert al snel bijzondere gevaren op, zo begint het mysterieuze The Upside Down het stadje over te nemen, en de inwoners weten weinig raad met de bizarriteit.

Mr. Sunshine (2018) 8,7

Mr. Sunshine is een Koreaanse Netflix-serie over een jonge jongen die als slaaf van Amerikanen is geboren, maar na een traumatische gebeurtenis Amerika ontsnapt. De serie speelt zich af tijdens de historische, boeiende Shinmiyangyo-gebeurtenis in 1871, wanneer de Amerikanen een expeditie naar Korea ondernamen. De jongen keert uiteindelijk terug naar de Koreaanse Joseon-dynastie als officier van de Amerikaanse marine. Terwijl hij verliefd wordt op de dochter van een Koreaanse aristocraat, ontdekt hij een complot van buitenlandse troepen om Korea te koloniseren.

The Crown (2016 – 2023) 8,76

The Crown is zo’n serie die bij iedereen goed ligt. Het leven van de Britse Koningin Elizabeth II wordt in de Netflix-serie geromantiseerd gedocumenteerd. Van haar bekroning tot koningin tot aan het opvoeden van haar kinderen; alle grootse gebeurtenissen in het leven van Elizabeth worden verhaalt. Meerdere kwaliteits-casts nemen de rollen van de royals op zich, om zo het tijdsverloop van hun levens geloofwaardig te portretteren. Een bekroonde serie waarvan het plot sterk in elkaar zit, de acteurs formidabel acteren en de cinematografie een indruk achterlaat.

Mindhunter (2017-2019) 8,6

In de jaren zeventig was er weinig bekend over hoe de gedachtengangen van de grootste criminelen ter wereld werkten. FBI-agent Holden Ford (Jonathan Groff) wil daar in Netflix-serie Mindhunter verandering in brengen. Hij probeert samen met zijn collega’s Bill Tench (Holt McCallany) en Wendy Carr (Anna Torv) methodes te ontwikkelen om extreem crimineel gedrag te verklaren. De Netflix-serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van FBI agent John E. Douglas.

The Haunting of Hill House (2018) 8,6

The Haunting of Hill House is een moderne adaptatie van Shirley Jacksons gelijknamige roman, over vijf broers en zussen die opgroeien in het beroemdste ‘spookhuis’ van Amerika. De zelfmoord van de jongste zus dwingt hen om de geesten uit hun eigen verleden te confroteren. Een paar van die geesten bevinden zich in hun gedachten, terwijl sommigen in het Hill House verschuilen. The Haunting of Hill House shockerde de wereld in 2018 dankzij het hoge horror-gehalte en de angstaanjagende scènes, waarin ook de Nederlandse Michiel Huisman acteert.

Making a Murderer (2015–2018) 8,5

True Crime zou zomaar een van de succesvolste Netflix-formules kunnen zijn, en de docu-serie Making a Murderer is er één van. De Netflix-serie vertelt het verhaal van Steven Avery, een Amerikaan die 18 jaar in de gevangenis vast zat voor een hevige misdaad die hij niet had gepleegd. Toen hij in 2003 werd vrijgelaten, werd hij 2 jaar later weer opgepakt voor de moord op Teresa Halbach. Een bijzondere zaak, waarin veel controverse naar boven kwam.

Formula 1: Drive to Survive (2019 – ?) 8,5

Deze behind-the-scenes-docu van Formule 1 heeft nieuwe fans de afgelopen jaren een ongekend inzicht gegeven in de werking en persoonlijkheden van het F1-grid. Naar verluidt is de serie een belangrijke drijfveer geweest voor de heropleving van de populariteit van de sport, vooral in de Verenigde Staten. Formule 1-fans hebben onderhand door dat niet alles wat in Formula 1: Drive to Survive gebeurt, ook echt zo is als wordt geïnitieerd. Toch blijft het een van de betere series op Netflix.

The Queen’s Gambit (2020) 8,5

The Queen’s Gambit is een korte dramaserie, gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijver Walter Tevis uit 1983. De serie gaat over het leven van wees Beth Harmon (Anya Taylor-Joy). Ze is op jonge leeftijd haar moeder verloren tijdens aan een verkeersongeluk, waardoor het negenjarige meisje terechtkomt in een weeshuis en pillen begint te slikken. Wanneer Beth door de conciërge van het weeshuis leert schaken, ontdekt ze dat ze hier een bijzonder talent voor heeft. Terwijl ze haar droom najaagt om een groot schaakmeesteres te worden, vecht ze tegen zowel haar tegenstanders als haar verslavingen.

Chef’s Table (2015-2019) 8,5

De Netflix eet-documentaire-serie Chef’s Table volgt in vijf seizoenen verschillende top-chefs over heel de wereld, door hun kookstijl, filosofie en cuisine uit te lichten. Het is een documentairereeks waarmee Netflix op grootschalig niveau een inkijkje geeft in de hogere gastronomie. Naast Chef’s Table zijn er ook de series Chef’s Table: FranceChef’s Table: BBQChef’s Table: Pastries en de meest recente Chef’s Table: Pizza. Stuk voor stuk aanbevelingen.

Ozark (2017-2022) 8,5

Ozark is één van de beste series op Netflix, waarvan vorig jaar het laatste seizoen verscheen. In het spannende eerste seizoen van Ozark verhuist het Byrde-gezin van Chicago naar de Ozarks in Missouri, omdat Marty Byrde (Jason Bateman) zijn witwaspraktijken elders moet voortzetten. De Ozarks blijken daar echter niet helemaal de geschikte plek voor. Zelfs in het rustige stadje waar Marty met zijn familie neerdaalt, houdt de onrust aan. In de vier seizoenen zie je hoe de hachelijke witwaspraktijken van de Byrde’s met regelmaat onmogelijk worden gemaakt door andere criminelen.