De beste reden om te investeren in een goede zonnebril

Wist je dat je hoornvlies kan verbranden? En dat sneeuwblindheid óók op het strand kan ontstaan? Dus húp naar de opticien.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Een zonnebril draag je om een aantal redenen. Omdat ‘ie cool oogt bijvoorbeeld. En om achter het stuur niet verblind te worden door de zon. Of om te voorkomen dat je bij felle zon met je ogen moet knijpen.  

Maar er is nog een goede reden om een zonnebril te dragen. Blootstelling aan zonlicht kan namelijk een negatief effect hebben op je ogen. Ook nu is UV-straling de boosdoener.  

Ga netjes om met je netvlies

Een beetje zonlicht is oké, maar zoals je huid kan verbranden bij blootstelling aan de zon kan ook je netvlies erdoor beschadigen.

Hoe meer je ogen aan UV-stralen worden blootgesteld, hoe sneller het verouderingsproces van je netvlies zal zijn. De kwaliteit van de lichtgevoelige cellen neemt daardoor namelijk af, waarmee ook je zicht afneemt. Macula-degeneratie is de naam van dit proces. De afname is leeftijdsgebonden, maar kan door een teveel aan UV-stralen versneld worden. Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht.

Wat is de macula?

Dit is een gebiedje van een paar millimeter groot dat in je netvlies ligt. Je netvlies zit vol met lichtgevoelige cellen: staafjes en kegeltjes. De macula, ook wel gele vlek genoemd, is daar dus een onderdeel van en er liggen heel veel kegeltjes bij elkaar. Met deze kegeltjes zie je contrast en kleuren. Je hebt ze nodig om details goed te kunnen zien, en om te lezen, autorijden en om gezichten te herkennen. Omdat er in de macula zo veel kegeltjes bij elkaar liggen, zie je met dit deel van het netvlies het scherpst.

Bij macula-degeneratie sterven kegeltjes in het centrale deel van het netvlies af. Door dit afsterven zie je steeds minder goed en scherp, maar het leidt meestal niet tot blindheid.

Hoornvlies-horror

Niet alleen je huid maar ook je hoornvlies kan door UV-straling verbranden. Wanneer dit gebeurt gaan je ogen tranen en brandend en zie je tijdelijk wazig. Dit wordt ook wel sneeuwblindheid genoemd. Maar niet alleen sneeuw maar ook wit zand weerkaatst licht en helpt zo je hoornvlies aan die dubbele dosis UV-stralen.

Verbrand hoornvlies herstelt vanzelf, maar kan op de lange termijn wel schade aanrichten. Vooral tussen 12.00 en 16.00 uur, dicht bij de evenaar en hoog in de bergen heb je een verhoogd risico om je hoornvlies te verbranden.

Bescherm jezelf goed

Schijnt de zon, zet dan je zonnebril op.  Investeer in een kwalitatief goed exemplaar met een UV-filter. Een UV van 400 in een zonnebril beschermt je ogen voor de volle honderd procent tegen straling. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als ‘100% UV’ of ‘UV400’.

De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van ‘0’ tot ‘4’. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer, dus de mate waarin ze beschermen tegen verblinding. Bescherming ‘0’ wil zeggen tot 20% absorptie van het licht. Bescherming ‘4’ geeft aan dat 92 tot 97% van het licht wordt geabsorbeerd.

Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kun je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering ‘CE 3’.

Size matters

De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het UV-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg