Deze restaurants staan in de Europese gastronomische top

Waaronder een Nederlands restaurant dat het zelfs tot de top 10 heeft behaald.

Van innovatieve smaakcombinaties tot traditionele ambachten, Europa heeft een schatkamer gevuld met gastronomische hoogstandjes. Dat blijkt maar weer uit de gerenommeerde OAD Guide (Opinionated About Dining), die onlangs een lijst met 150 top restaurants in Europa heeft gepubliceerd. De lijst kent restaurants uit heel Europa, waaronder 3 Nederlandse restaurants. In de top 10 beste restaurants in Europa prijkt zelfs een etablissement in Nederland.

1 | Alchemist – Kopenhagen, Denemarken

Het eerste restaurant op de lijst is het sensationele Alchemist in Kopenhagen. Onder leiding van chef Rasmus Munk waait door dit restaurant een progressieve, culinaire wind. Volgens OAD is Alchemist een ware speeltuin voor de culinaire avonturiers.

2 | Restaurant Frantzén – Stockholm, Zweden

Een andere favoriet in het Noorden van Europa is Restaurant Frantzén in Stockholm. Chef Björn Frantzén, een pionier van de New Nordic Kitchen, neemt de gasten mee op een reis door de Scandinavische keuken. Met gebruik van lokale ingrediënten creëert hij gerechten die de essentie van de Noordse keuken tot in de puntjes weerspiegelen.

3 | Etxebarri – Axpe, Spanje

Chef Victor Arguinzoniz van restaurant Extebarri beheerst de kunst van het grillen als geen ander. Met zijn asador (grill) technieken transformeert hij eenvoudige ingrediënten in smaakexplosies.

4 | Bagá – Jaén, Spanje

In het hart van het Spaanse Jaén staat Bagá, een restaurant dat bekend staat om zijn vernieuwende keuken. Chef Pedro Sanchez weet met zijn creatieve, culinaire benadering de gasten te verrassen én de critici om zijn vinger te winden.

5 | Desde 1911 – Madrid, Spanje

Desde 1911 is, met een naam die teruggaat tot — je raadt het al — 1911, een restaurant dat tradities met een moderne twist opserveert.

6 | Andreas Caminada – Schloss Schauenstein, Fürstenau, Zwitserland

In Schloss Schauenstein in Fürstenau, Zwitserland, zit het gelijknamige restaurant van chef Andreas Caminada. Samen met sommelier Marcel Skibba creëert hij een modern Europese culinaire ervaring.

7 | Restaurant Quique Dacosta – Dénia, Spanje

Met zijn kenmerkende stijl van de Spaanse keuken weet Quique Dacosta zijn gasten te verrassen met gewaagde smaakcombinaties en onverwachte texturen.

8 | Geranium – Kopenhagen, Denemarken

Terug in Kopenhagen zit het geroemde Geranium, met een adembenemend uitzicht over de stad, onder leiding van chef Rasmus Kofoed. Hij heeft met zijn Geranium onderhand bijna alle mogelijke culinaire erkenning in ontvangst mogen nemen en houdt in deze lijst de 8e plaats in beslag.

Het beste restaurant ter wereld is niet langer het Kopenhaagse Noma

9 | Lido 84 – Gardone Riviera, Italië

In het schilderachtige Gardone Riviera, Italië, vinden we Lido 84, een restaurant met een moderne Italiaanse keuken. Chef Riccardo Camanini creëert gerechten die de traditionele Italiaanse smaken en technieken combineren met een moderne touch. Een bezoek aan Lido 84 is een uitnodiging om de rijke culinaire erfenis van Italië verder te ontdekken.

10 | De Librije – Zwolle, Nederland

Het afsluitende restaurant in onze top 10 is Neerlands culinaire trots: De Librije. Jonnie en Thérèse Boer hebben van het Zwolse De Librije een culinaire bestemming van wereldklasse gemaakt.

De twee andere Nederlandse restaurants in de top 150 zijn Meliefste in Wolphaartsdijk en Spectrum in Amsterdam.