De beste restaurants in Nederland volgens de nieuwe Lekker500

De Librije van Jonnie en Thérèse Boer blijft aan de Nederlandse top staan.

Sinds 1977 beoordeelt het Nederlandse tijdschrift Lekker gastronomische restaurants. Jaarlijks verschijnt er een editie met daarin de beste 500 restaurants van Nederland. Inspecteurs en culinaire experts bezoeken jaarlijks honderden restaurants, van gastronomische hotspots tot aan buurtbistro’s, om het beste restaurant in Nederland te vinden.

Maandagavond vond de feestelijke bekendmaking en uitreiking plaats van de beste restaurants anno 2023. Vanaf vandaag ligt de nieuwe editie weer in de winkels. De Lekker500 is de enige Nederlandse beoordelaar van gastronomische restaurants, bekende internationale graadmeters zijn de Michelinsterren en de The World’s 50 Best Restaurants. Benieuwd wat de beste restaurants in Nederland in 2023 zijn?

Dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants van Nederland

De ranglijst begint net als vorig jaar met De Librije, het restaurant van chef-kok Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer. De Librije staat al zo’n 30 jaar in de top van de lijst. De Lekker500 prijst het driesterrenrestaurant om zijn bijzondere gerechten, de sfeervolle ambiance en de toegewijde gastvrijheid. De tweede plaats is weggelegd voor de innoverende Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze. Gevolgd door chef-kok Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen. 

Lentegerecht van Emile van der Staak, de chef-kok van sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen.

Verder is de Top-10 redelijk vergelijkbaar met de Top-10 van vorig jaar, de enige nieuwe binnenkomer is De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Chef-kok Emile van der Staak kwam van plaats 26 en staat dit jaar voor het eerst op nummer 8. Van der Staak mocht dit jaar tevens van Michelin 2 (!) sterren in ontvangst nemen. Daaruit kunnen we opmaken: de Gelderse chef-kok is een van de culinaire hoogtepunten van nu.

De top 10 beste restaurants in Nederland 2023

  1. De Librije in Zwolle
  2. Tribeca in Heeze
  3. Inter Scaldes in Kruiningen
  4. Pure C in Cadzand
  5. Brut 172 by Hans van Wolde
  6. De Lindehof in Nuenen
  7. Spectrum in Amsterdam
  8. De Nieuwe Winkel in Nijmegen
  9. Fred in Rotterdam
  10. Restaurant Flore in Amsterdam
Chaos in de keuken met Boiling Point en The Bear