De beste restaurants in Nederland volgens de nieuwe Lekker500

De Librije van Jonnie en Thérèse Boer blijft aan de Nederlandse top staan.

Sinds 1977 beoordeelt het Nederlandse tijdschrift Lekker gastronomische restaurants. Jaarlijks verschijnt er een editie met daarin de beste 500 restaurants van Nederland. Inspecteurs en culinaire experts bezoeken jaarlijks honderden restaurants, van gastronomische hotspots tot aan buurtbistro’s, om het beste restaurant in Nederland te vinden.

De feestelijke bekendmaking en uitreiking van de beste restaurants anno 2024 ligt vanaf vandaag weer in de winkels. De Lekker500 is de enige Nederlandse beoordelaar van gastronomische restaurants, bekende internationale graadmeters zijn de Michelinsterren en de The World’s 50 Best Restaurants. Benieuwd wat de beste restaurants in Nederland in 2024 zijn?

Dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants van Nederland

De ranglijst begint net als vorig jaar met De Librije, het restaurant van chef-kok Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer. De Librije staat al zo’n 30 jaar in de top van de lijst – eigenlijk sinds het begin van het restaurant, want dat bestaat dit jaar 30 jaar. De Lekker500 prijst het driesterrenrestaurant om zijn bijzondere gerechten, de sfeervolle ambiance en de toegewijde gastvrijheid. De tweede plaats is weggelegd voor het hooggewaardeerde Brut172, van tastemaker Hans van Wolde in Reijmerstok en Jan en Claudia Sobecki staan met hun Brabantse Tribeca op nummer 3.

Lentegerecht van Emile van der Staak, de chef-kok van sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen (plaats 7).

Dit jaar staan er maar liefst 7 nieuwe namen in de top-20, te weten: 212 (plaats 5), Bij Jef in Texel (plaats 12), Meliefste (plaats 13), Zarzo (plaats 14), De Leuf (plaats 17), ’t Nonnetje (plaats 18) en Parkheuvel (plaats 19).

De top 10 beste restaurants in Nederland 2024

  1. De Librije in Zwolle
  2. Brut 172 in Reijmerstok
  3. Tribeca in Heeze
  4. Spectrum in Amsterdam
  5. 212 in Amsterdam
  6. Flore in Amsterdam
  7. De Nieuwe Winkel in Nijmegen
  8. De Lindehof in Nuenen
  9. Fred in Rotterdam
  10. De Groene Lantaarn in Staphorst