De beste sites voor retro-voetbalshirts

ModMod geeft je een overzicht van websites waar je de vetste retro-voetbalshirts en voetbalgerelateerde mode-items kunt vinden.

Op 14 juni begint het EK Voetbal in Duitsland. In München neemt het gastland het op tegen Schotland. Omdat het dragen van voetbalshirts hotter dan ooit is, duiken wij geregeld in de wondere wereld der shirts. Eerder schotelden wij jou hier en hier al enkele geweldige/hysterische/legendarische shirts voor.

De afgelopen jaren heeft sportkleding, of athleisure, natuurlijk een plekje vergaard in het hedendaagse straatbeeld en ook de high fashion modewereld. Zelfs haute couturemerken maken tegenwoordig zelfs voetbalshirts. Daarom richten wij ons vizier op een aantal geweldige websites waar je de vetste retro-voetbalshirts en voetbalgerelateerde mode items kunt vinden.

COPA

We beginnen bij het in Nederland opgerichte COPA. Het bedrijf werd al in 1998 opgericht en is, voor zover wij weten, één van de eerste bedrijven/websites dat zich richtte op vintage voetbalshirts. Inmiddels bieden ze veel meer dan alleen shirts. Ook trainingsjacks, sokken, toilettasjes, mutsen, sjaals, petjes en zelfs ballen, vind je er. Het aanbod is bizar groot. COPA heeft ook zeer bijzondere collabs op hun naam staan. Zo maakten zij bijvoorbeeld speciale voetbalshirts voor Metallica, Pearl Jam en ook een heuse Maradona-collectie.

Meer informatie vind je hier

Cult Kits

De naam zegt het al: Cult Kits richt zich op vooral op shirts met cultstatus van zowel landen als clubs overal ter wereld. Wekelijks worden er honderden voetbalshirts toegevoegd aan de Cult Kits webshop. Van klassieke vintage shirts tot zelfs door spelers gedragen tricots! En het loopt van de jaren ’70, ’80, ’90 en ’00 tot nu. Ze zijn natuurlijk niet gek: ook nieuwe shirtjes kun je er vinden. Maar voor retro-pareltjes – toevallig op zoek naar een shirtje van Chivas Guadalajara uit 2005? – ben je er op het juiste adres!

Meer informatie vind je hier

Bergkamp vs. Argentinië, 1998.

Football Town

Bij deze website vind je geen officiële shirts, maar wel op voetbalclubs en landen gebaseerde items en accessoires. Football Town heeft hun eigen draai gegeven aan shirts door de jaren heen. Een groep gepassioneerde voetbalfans uit Argentinië, die ook gecharmeerd waren van de modewereld, zagen een kans om deze twee universums samen te voegen. En zo werd Football Town geboren. Nogmaals: geen officiële shirts, maar je vindt er wel geweldige items. Onze favoriet? Het “Iceman” shirt, een ode aan de goal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië op het WK 1998.

Meer informatie vind je hier

Classic Football Shirts

Ook deze naam spreekt weer voor zich: bij Classic Football Shirts loopt het water je in de mond. Wie niet oplet scrolt werkelijk urenlang door het immense aanbod. Ook deze website biedt nieuwe shirts aan, maar het zijn de vintage pareltjes die ons hart sneller doen kloppen. Vintage Manchester United-shirt met Cantona achterop? Check. Retro-tricot van Ajax uit de eighties met TDK en een oud logo op de borst? Hebben ze. Old school shirtjes van helden als Del Piero, Beckham, Pirlo, Crespo, Verón, Zola, Keane, ennoemmaarop: they got it!

Meer informatie vind je hier

FootballCulture

Ja deze site mag natuurlijk niet ontbreken. A Culture not A Brand is de ondertitel. En dat is precies wat het is. De geweldige kleding en accessoires die FootballCulture verkoopt zijn doordrenkt van alles wat voetbal mooi maakt. Dat, met een vleugje branie en soms en dikke knipoog. Van al hun producten druipt de supporterscultuur er vanaf. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Een Bassie & Adriaan-B&A Boys-shirt? Tuurlijk!

Meer informatie vind je hier

Kamp Seedorf

Tot slot nog even twee namen van eigen bodem. Kunstenaarscollectief Kamp Seedorf maakt natuurlijk meer dan shirtjes alleen. Het is letterlijk kunst. En ja: dat ook (gelukkig!) in kledingvorm, zodat wij het ook kunnen dragen en ook aan de muur kunnen hangen. Je kunt hen kennen van hun streetart (Eberhard van der Laan, Maradona, Cruijff, Buffon, Nouri enzovoorts). Het collectief maakt de meest bijzondere kunstwerken en verkoopt deze, en dus ook kleding en accessoires, via de website.

Meer informatie vind je hier

Barry Pirovano

Kunstenaar Barry Pirovano aka ‘Piro’ ontwierp onder andere de Derby Star-bal waarmee in het Eredivisie-seizoen ’22/’23 werd gespeeld. Verder is hij natuurlijk vooral bekend om zijn abstracte voetbalkunst, waarbij je altijd en meteen herkent welk episch voetbalmoment hij heeft vereeuwigd. Naast kunstwerken en accessoires, heeft hij ook een boel geweldige voetbalmomenten – uit verleden én heden – op kleding gezet. Het juichende ‘goede stel’ uit 1988, Frenkie de Jong vs. Modric,  Romário, De Kromme en de Amsterdam/Rotterdam/Eindhoven/Den Haag legends.

Meer informatie vind je hier