9 beste soundtracks aller tijden

Dit zijn de beste 9 soundtracks uit de filmgeschiedenis. Het zijn wel ouwetjes, want het criterium luidt dat ze minimaal een halve eeuw gerijpt moeten hebben.

1. The Man With the Golden Arm (1955)

Amerikaans drama uit 1955 van Otto Preminger met onder andere Frank Sinatra en Kim Novak. Het themanummer The Man with the Golden Arm werd geschreven door Elmer Bernstein en voor de film uitgevoerd door Richard Maltby & His Orchestra.

2. Ascenseur pour l’échafaud (1958)

Deze Franse neo-noir film uit 1958 van Louis Malle, met onder andere Jeanne Moreau, is een klassieker, mede door de jazztonen van Miles Davis, die de soundtrack in twee dagen à l’improviste opnam. Dit is de ideale symbiose tussen Amerikaanse jazz en Franse cinema.

3. What’s New, Pussycat (1965)

Romantische lach-of-ik-schiet-komedie van Woody Allen, met ook nog Peter Sellers, Peter O’Toole en Romy Schneider. Het titelnummer werd geschreven door het geniale duo Burt Bacharach en Hal David, die er een Oscar-nominatie voor ontvingen. Tom Jones zong de longen uit het lijf. 

what's new pussycat woody allen peter o toole

4. Anatomy of a Murder (1959)

Wederom van de hand van Otto Preminger (zie nummer 1), deze film over een true crime. Anatomy of a Murder werd maar liefst zeven keer genomineerd voor een Oscar. De muziek is van piano-grootheid Duke Ellington, die de nummers samen met Bill Bryhorn schreef tijdens de opnames.

5. Lawrence of Arabia (1962)

Deze avonturenfilm onder regie van David Lean met Peter O’Toole in de hoofdrol won zeven Oscars, waaronder die voor beste muziek. Daarvoor verantwoordelijk is Maurice Jarre, toen nog relatief onbekend, uitgevoerd door het London Philharmonic Orchestra.

Maurice Jarre zou nog twee Oscars winnen, in 1965 voor Doctor Zhivago en in 1984 voor A Passage to India. Hij is de vader van Jean-Michel Jarre.

6. Once Upon a Time in the West (1968)

Western aller westerns, met meeslepende muziek van de Italiaanse grootmeester Ennio Morricone. Morricone had, op verzoek van regisseur Sergio Leone, de muziek al klaar voordat de opnames begonnen. Tijdens die opnames liet de regisseur af en toe de muziek horen, zodat acteurs de juiste sfeer aanvoelden – high noon en de indringende kracht van een mondharmonica. (Moet deze eigenlijk niet gewoon op nummer één staan?)

Once Upon A Time In The West

7. Superfly (1972)

Blaxploitation classic onder regie van Gordon Parks jr., met een dampende soundtrack van Curtis Mayfield, wiens album de film feitelijk in de schaduw zet. Met Ron O’Neal als Superfly (zie foto).

Super Fly

8. Bullitt (1968)

Film met Steve McQueen én een Ford Mustang in de hoofdrol, en natuurlijk met muziek van de Argentijnse grootmeester Lalo Schifrin, die je ook kent van Mission: Impossible.

9. Get Carter (1971)

De oer-Britse misdaadkraker Get Carter met de oer-Britse acteur Michael Caine kon niet anders dan de oer-Britse jazzpianist Roy Budd vragen voor de muziek, hoewel Budd wel een poos kosmopolitisch verkeerde met de Duits-Italiaanse diva Caterina Valente. Budd schreef de soundtrack voor tientallen films, maar die voor Get Carter is zijn beste werk.