De beste spionage tv-series die je nú kunt streamen

Verlang je naar intriges met een beetje internationale flair? Dit lijstje vertelt je waar je de beste kunt streamen.

Een perfecte mix van actie, drama, spanning en mysterie in één aangrijpend verhaal. Deze shows zijn sterk afhankelijk van de hoofdrolspeler, meestal een getormenteerde spion, of de jaloersmakende glamoureuze locaties waar ze de serie hebben gedraaid. Dit zijn de 9 beste spionageseries op Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, HBO Max en Apple TV+.

Slow Horses – Apple TV+

Naast Severance één van dé verrassingen op Apple’s TV+. River Cartwright is een Britse MI5-agent die wordt verbannen naar Slough House nadat hij een trainingsmissie heeft verpest. Slough House is een plek voor afgekeurde geheim agenten, bekend als de Slow Horses. Het is een saai leven van eentonig papierwerk en onaangename bazen (Gary Oldman). Het ’tehuis’ is bedoeld om de agenten te laten opbranden door verveling. Dat verandert allemaal wanneer een gevaarlijke missie precies zulke agenten vereist. Het derde seizoen is op dit moment bezig.

The Spy – Netflix

Sacha Baron Cohen (Borat) gaat de serieuze kant op met deze miniserie. In The Spy speelt Cohen Eli Cohen (geen familie), een Mossad-agent die werd belast met het uitvoeren van belangrijke taken voor de Israëlische regering in de aanloop naar de Zesdaagse Oorlog tussen Israël en Syrië in 1967.

The Looming Tower – Amazon Prime Video

Een must in deze lijst. Jeff Daniels schittert in een miniserie die de opkomst van Osama bin Laden onderzoekt en vraagtekens zet bij de Amerikaanse competentie in het Midden-Oosten. Zeg maar Homeland, maar dan waargebeurd (even kort door de bocht). De serie is een bewerking van het boek van Lawrence Wright.

The Little Drummer Girl – HBO Max

John Le Carré, dus per definitie een aanrader. Charlie (Florence Pugh) is een Engelse actrice die door de Mossad is gerekruteerd om de terroristische cel van een huurmoordenaar te infiltreren. Maar wordt ze gerekruteerd om spion of terrorist te worden?

A Very Secret Service – Netflix

Een iets minder serieuze serie in de mix. Een Franse satirische en komische kijk op het genre. De serie volgt André Merlaux (Hugo Becker) nadat hij is ingeschakeld als stagiair bij de Franse geheime dienst. Het speelt zich af in 1960 tijdens de begindagen van de Koude Oorlog. De Fransen hebben te maken met roep om onafhankelijkheid in hun toenmalige Afrikaanse koloniën, vooral Algerije, en een binnenlandse bevolking die elke dag liberaler wordt, waardoor de regering zich steeds meer zorgen maakt over communistische inmenging.

Tehran – Apple TV+

Deze intense Israëlische spionagethriller neemt ons mee op de reis van een slimme Mossad-agent terwijl ze op haar eerste missie gaat in de hoofdstad van Iran – de plaats van haar geboorte. Hoewel de serie in 2020 in première ging, heeft de serie al geschiedenis geschreven als de allereerste Israëlische show die een internationale Emmy voor beste dramaserie binnenhaalde.

The Americans – Disney+

Een serie die de spanning tussen de FBI en de KGB onderzoekt. Het verhaal speelt zich af door de lens van twee Sovjet-spionnen, die zich voordoen als Amerikanen in D.C. tijdens de Reagan-regering. Velen beschouwen het als één van de beste drama’s ooit gemaakt. Het won vier Emmy’s, vier Critics’ Choice Awards en een Golden Globe.

The Ipcress File – Amazon Prime Video

Nee, niet de film die Michael Caine tot een icoon maakte, maar een nieuwe variant. Harry Palmer is een Britse sergeant die wordt geconfronteerd met een gevangenisstraf. Om te voorkomen dat hij een leven achter de tralies moet leiden, gaat hij op een undercovermissie als geheim agent. Zijn missie houdt in dat hij een Britse wetenschapper opspoort. Deze spionagethriller, gebaseerd op de boeken van Len Deighton, is afkomstig van regisseur James Watkins (McMafia) en scenarioschrijver John Hodge (Trainspotting) en een cast met onder meer Joe Cole, Lucy Boynton en Tom Hollander.

Fauda – Netflix

Fauda draait om het Israëlisch-Palestijnse conflict en ster Lior Raz, de co-schrijver en hoofdrolspeler van de serie, speelt een voormalige Special Forces-soldaat die gedwongen wordt zijn gewelddadige verleden onder ogen te zien. De New York Times noemde het de beste internationale serie van 2017. Seizoen vijf is aanstaande.