53 uitvindingen die ook jouw leven hebben veranderd (deel III)

super soaker

24. Computermuis 

Het zal je misschien verbazen, maar de eerste trackball werd al in 1952 uitgevonden. Die was ongeveer net zo groot als een vijfje en had het gewicht van een bowlingbal. Het duurde iets meer dan drie decennia voordat Apple de computermuis introduceerde die we nu nog altijd gebruiken. 

25. Meetlint 

Ooit werd er alleen gemeten met een meetlat van hout. Maar Alvin Fellows uit het Amerikaanse Connecticut bedacht in 1868 het meetlint met een veer. Die veer maakte het verschil. Je hoefde het lint niet meer op rollen, dat sprong als vanzelf weer terug.

Na de Tweede Wereldoorlog schoot de verkoop van meetlinten omhoog. De waarschijnlijke reden daarvoor is dat er veel nieuwe huizen moesten worden gebouwd. Daarbij kwam zo’n meetlint goed van pas.

26. Super Soaker 

NASA-ingenieur Lonnie Johnson was wat aan het werken aan een warmtepomp toen er een stroom water uit het mondstuk spoot. Hij dacht op dat ogenblik: “Dat zou cool zijn als waterpistool.” Dus begon hij te bouwen.

In eerste instantie gaf Johnson zijn XL-waterpistool de naam Power Drencher. Inmiddels kent iedereen het waterwapen als Super Soaker. Menig achtertuin in Nederland heeft deze Super Soaker op bezoek gehad. De ultieme Super Soaker is het model met de naam CPS 2000 MK1. Die kan een liter water schieten per seconde! De CPS 200 MK1 kan een afstand overbruggen van vijftien meter. Je moet voor dit model wel sites als Marktplaats of eBay afstruinen, want de productie van dit power-model werd al vrij snel stopgezet. 

27. Krik 

krik auto band verwisselen

Uitgevonden in 1851. De uitvinder heet Richard Dudgeon. 

28. Veiligheidsscheermes 

Nee, King Camp Gillette is níet de uitvinder van het veiligheidsscheermes. Dat waren namelijk drie broers die vanuit Duitsland naar de Verenigde Staten waren geëmigreerd. Frederick, Richard en Otto Kampfe bedachten al in 1880 een safety razor. Maar Gillette startte in 1901 met zijn bedrijf en zijn naam raakte al snel synoniem aan het veiligheidsscheermes. 

In de Eerste Wereldoorlog schonk Gillette iedere soldaat een scheermes. Met behulp van slimme productiemethoden, handige promotie en lage prijzen (toen wél) veroverde Gillette de scheermarkt. Het betekende wel het failliet van de barbiers, want mannen konden zich nu zelf scheren voor de spiegel in de eigen badkamer.

29. Koelbox 

De jaren na de Tweede Wereldoorlog waren vruchtbare uitvindersjaren, vooral in Amerika, het land waar de grenzen van techniek en comfort steeds verder opschoven. Waar de werkende man en zijn gezin in de jaren vijftig ook steeds meer over beschikte: vrije tijd. De paden op, de lanen in; er kon massaal gepicknickt, gekampeerd of gevliegvist worden. Dat vroeg om een mobiele koelkast, en dus bedacht Richard Laramy in 1953 de coolbox. Het lijkt een kleinigheid, maar Laramy’s uitvinding maakt het verschil tussen een lauw en een koud pilsje.

Hier lees je deel I en deel II van deze serie – leuk hoor. 

30. Wi-Fi router 

Zouden we nog zonder wifi kunnen? Dankzij de in 2000 uitgevonden Wi-Fi router hoeft dat ook niet. 

31. Verrekijker 

Ooit werden verrekijkers geproduceerd door meester-lensmakers. Dat waren ambachtslieden die vooral in Duitsland knap werk afleverden. Maar dat maakte die verrekijkers wel ontzettend duur. In de Tweede Wereldoorlog konden de Amerikaanse soldaten zulke verrekijkers goed gebruiken, dus initieerde de Universal Film Company een massaproductieproces. Na de oorlog werden verrekijkers fiks goedkoper, tot grote vreugde van vogelspotters wereldwijd. Kijk daar, een groene goudvink!

32. Filter koffiezetapparaat 

Tegenwoordig malen we zelf bonen in onze glimmend-chromen koffie-unit, maar ooit zweerden gezinnen wereldwijd bij koffiefilters. Het koffiezetapparaat met filter werd in 1972 uitgevonden. Het was een instant succes. Onder koffiesnobs kent de filterkoffie een hernieuwde populariteit, al wordt dat – licht aanstellerig – niet meer filterkoffie genoemd doch slow coffee

33. Game Boy 

usher chilli tlc game boy

De Gameboy van Nintendo kwam in 1989 op de markt. Het betekende een revolutie en een injectie voor de game-industrie. Inmiddels zijn er meer dan 150 miljoen Gameboys verkocht en wordt het aantal verkochte spelletjes geschat op een half miljard (!). 

34. Broodtrommel 

Aladdin Industries kwam in 1954 met de eerste broodtrommel. Samen met een drinkbeker vormde die trommel een setje. Aladdin industrie noemde deze combinatie de Hopalong Cassidy kit. Naar schatting werden er tussen 1950 en 1970 zo’n 120 miljoen broodtrommels verkocht. Dat hoge aantal kan wel kloppen, want hebben we niet allemaal ooit zo’n broodtrommel gehad.