53 uitvindingen die ook jouw leven hebben veranderd (deel I)

zippo

1. Broodrooster

broodrooster

Zelfs de oude Romeinen roosterden al hun brood. Maar dat was nog gewoon boven een vlammetje. Omdat de Amerikaan Charles Strite er genoeg van had dat de plaatselijke lunchroom zijn brood steevast verbrande, ontwierp hij in 1919 een doos met daarin warmte-elementen die zijn boterham aan beide kanten tegelijkertijd roosterde. Een timer liet een springveer vervolgens dat brood uit de klauwen van die warme elementen stijgen. Hoe het kan dat een boterham nog steeds zwart uit sommige broodroosters komt, moet ook de oude Romeinen een raadsel zijn.

2. Lucifer

Er waren wel al lucifers, maar die waren gevuld met witte fosfor. Dat was niet helemaal zonder risico, want witte fosfor is niet alleen explosief, maar ook giftig. Dus was de uitvinding van de eerste niet-giftige lucifer in 1910 wel een uitkomst. 

3. Cassettebandje

Het cassettebandje gebruikt geen vinyl, maar een magneetband als geluidsdrager. Dat concept bestond al wel, maar de beroemde Philips-ingenieur Lou Ottens vond in 1963 de compacte cassette uit, het cassettebandje zoals we dat nog steeds kennen. Later zou in Eindhoven ook de CD worden uitgewoond, een drager met een nog hogere geluidskwaliteit.

4. Ski-binding

Na een onfortuinlijk ski-ongeluk, bedacht de in de Noorwegen geboren Hjalmar Hvam in 1937 de ski-sluiting waar we nog altijd mee werken. Hvam was op dat moment al via Canada naar Amerika verhuisd, waar hij meerdere skikampioenschappen op zijn naam schreef. Hij was al een tijdje aan het soebatten over een nieuwe sluiting, maar na zijn gebroken been bedacht hij de sluiting die blijft zitten bij ski-manoeuvres, doch loslaat bij valpartijen. Die ski-bindingen werden vervolgens in de Tweede Wereldoorlog in de praktijk gebracht door de 10th Mountain Division van het Amerikaanse leger. Na de oorlog vond het ook zijn weg naar de recreatie-skiër.

5. Balpen

The Reynolds Rocket was de allereerste ballpoint. In 1945 moest je voor zo’n balpen $ 12,50 betalen. Ter vergelijking: dat bedrag is naar huidige maatstaven ongeveer tien keer zoveel (valt dus eigenlijk best nog wel mee).

6. Beha

De Amerikaanse Caresse Crosby (1892 – 1970) zei over haar uitvinding: “Ik kan niet zeggen dat de beha dezelfde plek in de geschiedenis zal halen als de stoomboot, maar ik heb hem wel uitgevonden.” Een prima uitvinding niettemin, waardoor vrouwen het corset links konden laten liggen.

7. Zakmes

Omdat de Zwitserse messenmaker Carl Elsener niet kon verkroppen dat soldaten uit zijn eigen land met Duitse messen liepen, ontwierp Elsener in 1890 het eerste Zwitserse zakmes. Ruim negentig jaar later werd dat concept verder vernieuwd, dus met een mes, een priem, een schroevendraaier en – belangrijkste – een flessenopener. Carl Elsener jr. is momenteel de CEO van het Zwitserse merk Victorinox.

8. Zippo 

De Amerikaanse uitvinder George Blaisdell (1895 – 1978) bedacht in 1932 de aansteker waarvan hij er in 1933 82 verkocht, een aantal dat gestegen is richting de vijfhonderd miljoen. De naam Zippo leende Blaisdell van het woord zipper (rits), dat hij modern vond klinken.

9. Printer

In 1984 introduceerde Hewlett-Packard een nieuw concept dat ze LaserJet noemde. Deze printer moest destijds 3.500 dollar kosten.  Tegenwoordig heb je al een HP LaserJet voor iets meer dan honderd euro.

hewlett packard

10. Polshorloge

Het polshorloge is een Duitse, militaire vinding; Girard-Perregaux fabriceerde ze voor de Duitse marine. 

11. Moersleutel

De moersleutel werd oorspronkelijk uitgevonden (in 1907) om alleen in de autotechniek te worden toegepast. Maar al snel bleken er veel andere terreinen waar de sleutel van pas kwam. Niks mooiers trouwens dan een rij moersleutels aan de muur van jouw werkschuur. Genieten.

12. Computer 

Handig ding. Zou weleens een succes kunnen worden.