Dit zijn de 5 beste wegen voor een roadtrip

Onderzoek wijst uit: deze wegen – van Noorwegen via Portugal tot Schotland – voldoen aan alle criteria voor een beste roadtrip.

Reizen
Pan Am stijgt weer op in 2025
Door Jorrit Niels
Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg

In Groot-Brittannië is een psycholoog die onderzocht heeft welke wegen in Europa de meeste positieve emoties oproepen bij weggebruikers.

Dr. David Holmes is specialist op het gebied van menselijk gedrag. Uit de antwoorden van ruim veertienduizend respondenten analyseerde de psycholoog welke factoren leiden tot de meest ideale autoroute.

Zeventig procent van de respondenten noemde het uitzicht als cruciale factor. Andere criteria die voorbij kwamen: de kwaliteit van het wegdek, de hoeveelheid bochten, de verkeersdrukte, mogelijkheden voor stops en de weersomstandigheden (lees: schijnt de zon?). 

Wat is de ideale auto voor zo'n roadtrip? Kies je favoriet hier.

Op basis van die laatste factor zou je de keuze voor de uiteindelijke winnaar verrassend kunnen noemen, want dat is de weg die Atlanterhavsveien genoemd wordt en in Noorwegen ligt.

Deze route loopt langs de westkant van Noorwegen. Hij voert langs de Atlantische Oceaan en verbindt meerdere eilanden met elkaar. De weg ligt zo’n 500 kilometer ten noordwesten van Oslo. 

Als je de Atlanterhavsveien afrijdt, herken je hem wellicht uit No Time To Die. James Bond moet hier met zijn Toyota Landcruiser twee Range Rovers zien af te schudden. Later melden zich nog meer Range Rovers, een paar motoren en een helikopter (maar hij wint uiteindelijk toch!).

David Holmes verwerkte de data van de veertienduizend respondenten in een Ultimate Summer Drive-formule. Die formule spuwde voor iedere Europese autoroute een procentuele score uit. De ranglijst van dr. Holmes ziet er als volgt uit: 

1. Atlanterhavsveien, Noorwegen

leon-lonsetteig--zuGltMa46k-unsplash

2. Estoril kustweg, Portugal

estoril portugal

3. Ringweg Lago di Como, Italië

lago di como
Bij een goeie roadtrip hoort de perfecte muziek. Deze dus.

4. Nemea wijnroute, Griekenland

nemea wijnroute griekenland

5. Inverness-Nairn Circular 500, Schotland

inverness nairn schotland
Reizen
Pan Am stijgt weer op in 2025
Door Jorrit Niels
Reizen
nissan ariya
Zen op vier wielen
Door Arno Kantelberg