Nooit meer je telefoon opladen? Het kan door deze batterij

Een batterij die 50 jaar lang elektriciteit opwekt. Het komt eraan, maar wil je ‘m ook in je broekzak stoppen?

Je mobiele telefoon toch nog even opladen om de rest van de dag door te komen? Het techbedrijf Betavolt wil ervoor zorgen dat dit verleden tijd wordt. Ze zijn bezig om een nucleaire batterij op de markt te brengen die tot wel 50 jaar meegaat.

Het in Beijing gevestigde Betavolt zegt dat zijn kernbatterij de eerste ter wereld is die de miniaturisering van atoomenergie realiseert, door nikkel-63-isotopen in een module te plaatsen die kleiner is dan een munt.

Volgens het bedrijf hebben ze al serieuze stappen heeft gemaakt en de pilottestfase gestart om uiteindelijk te beginnen met massaproductie voor commerciële toepassingen, zoals telefoons en drones. Maar ook andere toepassingen die langdurige stroomvoorziening nodig hebben, zoals in de lucht- en ruimtevaart, AI-apparatuur, medische apparatuur als pacemakers en kunstharten en microprocessors.

Tot nu toe werden kernenergiebatterijen vooral gebruikt in ruimtevaartuigen, onderwatersystemen en afgelegen wetenschappelijke stations, waar het vervangen van batterijen moeilijk is. Maar de gebruikte thermonucleaire batterijen waren niet alleen duur, maar ook groot. De oplossing lijkt er nu te zijn door een aanzienlijk goedkopere batterij die kleiner is dan een munt.

De eerste nucleaire batterij levert 100 microwatt aan vermogen en een spanning van 3V. Maar het plan is om tegen 2025 een batterij met 1 watt aan vermogen te produceren.

En de veiligheid? Dat is geen issue volgens het bedrijf, al wachten wij nog een jaartje nadat het op de markt komt. Het gelaagde ontwerp heeft geen externe straling en moet ervoor zorgen dat het niet in brand zal vliegen of exploderen als reactie op plotselinge kracht, aldus Betavolt. Ook blijft het werken bij temperaturen van -60ºC tot 120ºC.

En de belasting op het milieu? Betavolt: “Atoomenergiebatterijen zijn milieuvriendelijk. Na de vervalperiode veranderen de 63 isotopen in een stabiele isotoop van koper, die niet-radioactief is en geen enkele bedreiging of vervuiling voor het milieu vormt.”

Beeld: Betavolt