Beter slapen? 4 Tips om nooit meer wakker te liggen

Ondanks wat Instagram zegt, een betere nachtrust lukt niet door de laatste ‘mode-vitaminen’. Volg deze 4 tips en je merkt binnen no-time verschil.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie

Heb je moeite met inslapen of doorslapen? Het slechte nieuws is dat dit waarschijnlijk ligt aan je levensstijl. Het goede nieuws is dat dit gemakkelijk te veranderen is.

Gebruik Tech

Je hoeft geen slaapwetenschapper te zijn om te weten dat van felle lichten naar pikdonker gaan of wakker worden met de noodsirene van een ouderwetse wekker, onnodig agressieve manieren zijn om in slaap te vallen of wakker te worden. Smartphones, slimme apparaten voor thuisgebruik en zelfs slimme lampen zijn hier om te helpen met zachtere, meer geleidelijke geluiden en verlichting. Je kunt ze zelfs programmeren voor jouw specifieke schema. Dus overstem je luidruchtige buren met witte ruis, verzacht je tl-verlichting met sfeervolle lampen en begin met een slaapmeditatie-app.

Check je slaapkamer

Ooit het gevoel gehad dat je beter slaapt in een mooie hotelkamer dan in je eigen huis? Dat grote, koele bed kan er iets mee te maken hebben. Ook belangrijk: fatsoenlijke raambekleding en verse lucht. Probeer eens om een graad of twee koeler te slapen en investeer in wat raambekleding die het licht weghouden.

Leer Ontspannen

Het leren van ontspanningstechnieken zoals meditatie en progressieve spierontspanning kan een grote bijdrage leveren aan het in slaap vallen. Simpel gezegd: Stop met die vent te zijn – degene die naar zijn telefoon of tv staart tot vlak voordat hij in slaap valt. Het blauwe licht van schermen heeft hetzelfde effect op je hersenen als zonlicht. Creëer afstand tussen de digitale en droomwereld door een routine voor het slapengaan vast te stellen. Omkleden, douchen, strekken, mediteren, seks hebben, lezen. Doe iets om je geest en lichaam te ontspannen. En dus niet staren naar een apparaat.

Houd je slaapschema hetzelfde

Je kunt je slaap verbeteren door ervoor te zorgen dat je een consistent slaapschema krijgt. Vermijd laat opblijven in het weekend en uitslapen. En probeer dan op zondagavond op je normale tijd naar bed te gaan. Vroeg naar bed gaan of uitslapen om bij te komen leidt alleen maar tot meer gefragmenteerde slaap van slechte kwaliteit. Meestal ga je twee uur eerder naar bed en lig je dan gewoon klaarwakker, terwijl je je bed blijft associëren met niet slapen.

Eén van de beste manieren om jezelf voor te bereiden op een uitstekende nachtrust, is door je wakkere uren door te brengen met dingen die je tijd in de lakens verbeteren en niet belemmeren. Voor het grootste deel betekent dat het eerste deel van de dag stapelen met meer opwinding – lichaamsbeweging, cafeïne en een stevige, voedzame maaltijd – en meer kalme gewoonten omarmen in de uren na het werk. Dat wil niet zeggen dat je nooit kunt genieten van een cocktail na het werk, maar wees je bewust van de invloed.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie