Bieden op deze schoen? Vanaf $ 70.000

50 jaar na de introductie van de Moon Shoe, wordt dit paar – en vele andere Nike-modellen – geveild.

nike moon shoe veiling

In 1972 zag de eerste loopschoen onder de merknaam Nike het licht. Het bedrijf van Phil Knight en Bill Bowerman was in 1964 opgericht onder de naam Blue Ribbon Sports, maar de naam was na acht jaar veranderd in Nike.

De eerste schoen die Nike produceerde, had de beroemde wafelzool, de allereerste innovatie van Nike. De schoen werd Moon Shoe genoemd omdat de afdrukken van de zool leken op de sporen die astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin nalieten op de maan.

Nike verstrekte die schoen aan atleten die meededen aan Amerikaanse kwalificatiewedstrijden in Oregon voor de Olympische Spelen van dat jaar in München.

Exact een halve eeuw na die introductie brengt het Newyorkse veilinghuis Sotheby’s een ode aan Nike middels een twee weken durende online-veiling. Onder de titel ‘fifty’ gaan er bij Sotheby’s meer dan honderd Nike-producten onder de hamer.

De te veilen verzameling is onder te verdelen in twee batches. De eerste betreft producten die door Sotheby’s zijn geselecteerd; de tweede verzameling is gecureerd door Victor Cruz, de American Football-speler van de New York Giants.

Cruz’ oog is onder meer gevallen op een paar Nike x Louis Vuitton Air Force 1 (in de Amerikaanse maat 11), door Nike ontwikkeld in samenwerking met de vorig jaar overleden Vuitton-ontwerper Virgil Abloh. De opbrengst voor dit Air Force 1-paar wordt geschat op een bedrag tussen de 150.000 en 200.000 dollar.

Andere keuze van Cruz: een zeldzaam promotie-exemplaar van Nike’s Air Jordan 3 Retro Nipsey Hussle ‘Victory Lap’ in schoenmaat 12. Deze schoenen werden ooit gemaakt om het eerste studio-album van de overleden rapper Nipsey Hussle te gedenken.

Dit zijn de Nike-schoenen die Super Bowl-winnaar Victor Cruz uitkoos voor de veiling.

Maar het pièce de résistance bij deze veiling is de originele Moon Shoe uit 1972, handgemaakt door Geoff Hollister, een van de eerste werknemers van Nike. Zoals Sotheby’s het zegt: “Omdat ze met de hand gemaakt zijn, is elke paar afwijkend en uniek.”

nike moon shoe veiling

De naam van Nike werd in 1972 nog niet op de schoen afgedrukt. Alleen de swoosh, het logo dat vormgeefster Carolyn Davidson ooit ontwierp voor 35 dollar, geeft aan dat we hier te maken hebben met een Nike-schoen. Het startbedrag voor de Moon Shoe staat op 70.000 dollar.