Kneed je in shape: de bindweefselmassage

Het is een klassieker onder de massages. Maar wat levert een bindweefselmassage jou op?

Maar eerst een anatomische les. Wat is bindweefsel ook alweer? Het is zacht materiaal dat door je hele lijf organen beschermt en zo’n beetje alles op de plaats houdt. Het zit net onder de opperhuid en bevat onder meer bloedvaten.

Bindweefsel heeft veel functies die bijdragen aan de gezondheid en het uiterlijk. In het bindweefsel wordt bijvoorbeeld hyaluronzuur aangemaakt. Deze lichaamseigen stof bindt vocht en creëert daardoor volume. Bindweefsel bevat ook bloedvaten zodat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden via het lymfestelsel. Ook vormt bindweefsel een grote rol in wondgenezing. Tenslotte bevat het collageen en volop elastische en reticulaire vezels, die zorgen voor elasticiteit, volume en stevigheid. Te vriend houden dus, dat bindweefsel.

Topconditie

Een manier om bindweefsel in topconditie te houden is geregeld een yin yoga klasje te volgen. Omdat je daarin de houdingen lang vasthoudt, blijft het weefsel soepel en gehydrateerd.

Een andere manier is de bindweefselmassage, een echte klassieker in de schoonheidssalon. Denk daarbij niet aan zacht geaai: je wordt stevig aangepakt. Maar door dat gekneed wordt de doorbloeding gestimuleerd en is de huid ook beter in staat om voedingstoffen op te nemen. En daardoor wordt de huidstructuur verbeterd.

Lichaam

Meestal wordt je lichaam aangepakt bij een bindweefselmassage. Naast de al genoemde voordelen wordt ook geclaimd dat vet afgebroken wordt, je energie van al dat gekneed krijgt en de huid verstevigd.  Omdat, zoals hierboven al gemeld, de doorbloeding van de huid een stimulans krijgt, komt er meer zuurstof in het bloed en kunnen afvalstoffen beter afgevoerd worden. Kortom: je lijf gaat ervan jubelen.

 Knap werk

Het merk hannah (ja, met kleine letter) is Nederlands bindweefselspecialist en heeft ook een behandeling alleen voor het gezicht ontwikkeld: de Rimpel Reductie Therapie. De belofte is dat hiermee door middel van krachtige, doelgerichte massagetechnieken de huid strakker gaat ogen, lijnen aanzienlijk verminderen en littekens minder zichtbaar worden.