Binnenkijken bij Noors onderwaterrestaurant ‘Under’

Een restaurant aan zee is meer dan prima, maar diner voor twee ‘in’ zee is natuurlijk nóg beter.

Je ziet wel vaker van dit soort bizarre concepten hier op ModMod, maar lang niet altijd wordt het realiteit. De architecten van het Noors-Amerikaanse bureau Snøhetta is het in ieder geval gelukt met hun nieuw onderwaterrestaurant ‘Under’.

Het enorme betonnen gebouw lijkt op een soort periscoop die halverwege uit het water steekt. Under ligt in de Noorse plaats Baly, waar chef Nicolai Ellitsgaard vooral gebruikmaakt van lokale spullen.

Het tijdschrift Forbes noemde het ‘één van de meest opmerkelijke restaurants’. Wallpaper roemde dan weer vooral de looks met een Design Award.

Under is – net als veel andere spectaculaire gebouwen – ontworpen door het Noorse architectenbureau Snøhetta. Projectmanager Rune Grasdal legt uit dat het meest tijdrovende onderdeel van het werkproces was om alles te verwijderen wat niet essentieel was voor het concept. “We hebben veel tijd gestoken in het vereenvoudigen. De functie van het gebouw is om mensen op een veilige en gemakkelijke manier naar de zeebodem te brengen. Het moet bestand zijn tegen de krachten van de natuur – waterdruk, golven en ruw weer.”

Behalve het restaurant biedt het gebouw ook ruimte aan een researchstation voor oceanologie. De hoofdattractie is in ieder geval een 11 meter brede ruit voor een panorama-uitzicht op de oceaan en een totale oppervlakte van 495 vierkante meter. Het beton van het gebouw is dan weer goed voor mosselen en ander leven in de zee om zich aan te bevestigen.

Een nogal creepy gezicht bij slecht weer zoals je hieronder op sommige foto’s ziet, maar voor de rest: tafel voor twee, alsjeblieft.

Beeld: Snøhetta