Wow: binnenkijken bij het nieuwe RIJKS® restaurant

Na een maandenlange renovatie opent RIJKS® restaurant morgen opnieuw de deuren en ModMod keek alvast even rond.

Op chic dineren saai, snobistisch en superstreng? Nee hoor, niet bij RIJKS® restaurant. Laat dat maar aan de heren Joris Bijdendijk, Yascha Oosterberg en Friso van Amerongen over.

Afgelopen zomer onderging het prestigieuze RIJKS® restaurant (één Michelinster) een transformatie. Er vond een grondige renovatie plaats en dat levert onder andere een fonkelnieuw interieur op én uiteraard ook een spannende nieuwe menukaart. Morgen, op zaterdag 25 november, opent het ‘nieuwe’ RIJKS® haar deuren op de vertrouwde plek aan het Museumplein, met dat schitterende uitzicht op het Rijksmuseum. ModMod keek alvast even binnen.

Voor de niet-lekkerbekken onder ons, even een kort resumé. RIJKS® is het restaurant van het Rijksmuseum. Denk dan niet meteen aan een soort bedrijfskantine of een oubolllig museum-cafetaria: dit is een restaurant waar je ooit eens gedineerd of geluncht moet hebben.

Topchef Joris

RIJKS® opende in 2014 zijn deuren in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum en viert volgend jaar dus een tienjarig jubileum. De topchef Joris Bijdendijk werd er vanaf begin af aan de executive chef. Onder zijn vleugels behaalde het restaurant in 2016, slechts twee jaar na opening, een felbegeerde Michelinster. In de eveneens prestigieuze Gault & Millau-gids kregen Joris en zijn equipe 17 van de 20 punten. Ook werd RIJKS® in 2016 opgenomen in de lijst van het team achter The Worlds 50 Best Restaurants: de 50 Best Discovery. Kortom: het gaat lekker met RIJKS®.

Foto: Chantal Arnts

Maar na bijna tien jaar werd het tijd voor een make-over. Zoals gezegd werd het volledige interieur onder handen genomen door interieurontwerper Paul Linse. Het originele RIJKS® was modern, strak en oké, misschien een tikkeltje stijf. RIJKS® 2.0 is warmer, veel warmer. Dit merk je meteen bij binnenkomst al: je ziet heel veel hout en andere natuurlijke materialen, zoals natuursteen. Dat in combinatie met zacht licht het nieuwe RIJKS® een heel warme uitstraling geeft. Vooral dat vele hout, zeiden we dit al? Hout is gezellig. Bij RIJKS® moet je zijn voor wat ze casual fine dining noemen en volgens ons slaan zij de spijker op de kop.

Foto: Chantal Arnts

Interactie

Dit nieuwe jasje geeft RIJKS® dus een hele gezellige – en ja ook nog steeds wel chique – uitstraling. Maar chic in a good way. RIJKS® heeft weliswaar een ster, maar dat betekent niet dat het allemaal strak, superstreng en snobistisch is. Au contraire. Voor Joris en zijn team, alsook voor Linse, was transparantie, warmte en interactie enorm belangrijk.

Door de nieuwe, erg open, indeling van RIJKS® krijg je als gast nog meer het gevoel dat je in de keuken dineert. Je zit niet aan je tafel te wachten tot er iets uit een totaal onzichtbare keuken verschijnt, integendeel. Linse en Bijdendijk mikten vooral op meer interactie en vooral transparantie, zodat gasten echt onderdeel worden van het hele reilen en zeilen van het restaurant. Dit wordt nu extra versterkt doordat er verschillende nieuwe ‘werkstations’ zijn gecreëerd. Deze zijn verspreid over het restaurant. Hier worden gerechten en wijnen door chefs én sommeliers voorbereid. Extra veel te zien dus en zo maak je zelf bijna deel uit van de keuken.

Het beste uit de Lage Landen

Samen met zijn keukenchefs Yascha Oosterberg en Friso van Amerongen heeft Joris een menu samengesteld dat het beste biedt uit de keuken van de Lage Landen. En voor deze drie musketiers nemen wij ons spreekwoordelijke petje af. Joris, Yascha en Friso hebben het Nederlands culinair erfgoed hoog in het vaandel en dus voeren oer-Hollandse producten de boventoon op de kaart. Friso creëerde bijvoorbeeld een mayonaise die naar een patatje-met smaakt. Alleen al voor deze creatie verdient hij een standbeeld, vinden wij.

Friso, Yascha en Joris (Foto: Chantal Arnts)

Tevens wordt er alleen met de allerbeste en duurzame producten gewerkt, geleverd door lokale boeren en producenten. Dit om de ecologische voetafdruk te verminderen. Kortom: wij kunnen jou een middagje of avondje RIJKS® van harte aanbevelen. Joris meldde ons tevens dat zij altijd een paar plekken open houden voor spontane eters. Maandenlang van tevoren een tafel moeten boeken vindt hij niks. “Je moet op zaterdagavond gewoon binnen kunnen lopen om hier te komen eten,” aldus Joris. Of je nu gaat lunchen of dineren met jouw partner, de schoonouders of met je vrienden: je zit er gebeiteld. Want het is niet alleen lekker, maar ook heel erg leuk om bij Joris in de keuken te hangen!

Meer informatie vind je hier