Als één van ’s werelds eerste duikhorloges 70 jaar oud wordt

70 jaar na de release van het eerste moderne duikhorloge opent het Zwitserse Blancpain zijn jubileumjaar met de Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 1.

Laten we even volledig zijn. Sommigen zeggen dat de Omega Marine uit 1932 het eerste echte duikhorloge was. Dan heb je de Rolex Submariner, Zodiac Sea Wolf en de Blancpain Fifty Fathoms die bij de eerste echte moderne duikhorloges behoren.

Blancpain kwam in 1953 met de Fifty Fathoms. Toen CEO Marc A. Hayek 20 jaar geleden de archieven van het merk bekeek, besloot hij het model opnieuw te lanceren en bracht dit horloge terug voor het 50-jarig jubileum.

De heropleving van de Fifty Fathoms was één van de eerste projecten die hij voor Blancpain aanpakte. En met succes, want vandaag is het model één van de meest iconische collecties van het merk en de aanleiding voor Blancpains inzet voor het behoud van de oceanen. Een populair horloge ook bij niet-duikers.

De Fifty Fathoms, ontwikkeld door duikers, stelt de gebruikelijke normen voor alle duikhorloges die we tegenwoordig kennen. Uiteraard de waterbestendigheid, de duurzame dubbel gesealde kroon, de donkere wijzerplaat waartegen de lichtgevende displays duidelijk afsteken als je afdaalt in de oceaan, en de unidirectionele lunette. Vandaag viert Blancpain 70 jaar Fifty Fathoms met een nieuw model in beperkte oplage.

Dit uurwerk, dat voor het eerst een diameter van 42mm heeft, is nu beschikbaar voor een pre-order op de Blancpain site in drie series van 70 horloges. Elke serie is gewijd aan een specifieke wereldregio – EMEA (Europa-Midden-Oosten-Afrika), Azië-Pacific en Amerika – en draagt ​​een nummer van I tot III op de wijzerplaat.

Het horloge is een duidelijk eerbetoon aan zowel het originele model als het jubileummodel uit 2003, dat zorgde voor de renaissance van de Fifty Fathoms. De gepolijste stalen kast heeft nog steeds de bekende unidirectionele lunette met koepelvormige saffierinzet en omhult een zwarte sunray-geborstelde wijzerplaat met vintage-look lichtgevende wijzers en indexen.

Het horloge wordt aangedreven door kaliber 1315. Dit automatische uurwerk wordt beschouwd als extreem robuust en heeft een nette gangreserve van vijf dagen. Een siliconen spiraalveer zorgt ervoor dat het horloge bestand is tegen magnetisme. Het uurwerk is daarnaast gegraveerd met het ‘Fifty Fathoms 70th’-logo, te zien door de case back van saffierglas.

Het horloge wordt gedragen op een zwarte NATO-band gemaakt van 100 procent gerecyclede en volledig recyclebaar garen gemaakt van gerecyclede visnetten. Een duurzaam initiatief dat wordt uitgebreid naar alle Blancpain NATO-banden. De Blancpain Fifty Fathoms 70th Act I kost €18.500.