De ‘blauwe’ erfenis van Mark Rutte 

Alle nieuwe ministers (inclusief premier) weten naar wie ze moeten kijken: be like Mark!

schoof kabinet bordes

Over de politieke erfenis van Mark Rutte wordt veel gediscussieerd, maar er is een andersoortige erfenis die veel zichtbaarder is. Om dat te illustreren, moeten we terug in de tijd.

In de vorige eeuw werden er – uiteraard – ook al kabinetten geformeerd, en werden er ook al bordesfoto’s gemaakt. In eerste instantie gebeurde dat op Paleis Soestdijk rondom koningin Juliana, daarna op Paleis Huis ten Bosch bij koningin Beatrix.

Leuk weetje: de allereerste bordesfoto werd gemaakt in 1971. Het kabinet werd geleid door Barend Biesheuvel, de bijna twee meter lange ARP’er die Mooie Barend werd genoemd. Die foto werd echter niet gemaakt op Soestdijk, waar koningin Juliana resideerde, maar op de trappen van Huis ten Bosch. Het betrof toen trouwens ook al een vrij rechts kabinet.

Goed te zien op die bordesfoto’s uit de vorige eeuw: de ministers waren vrijwel allemaal mannelijk, en ze droegen donkergrijze of zwarte pakken. Bij de kabinetten onder leiding van Wim Kok sloop er af en toe een blauw pak tussendoor (en een vrouwelijke minister), maar vanaf het eerste kabinet Rutte (2010) vlekte het blauw steeds verder uit.

Naarmate de kabinetten onder leiding van Mark Rutte zich opstapelden, gingen ministers meer en meer gekleed in een blauw pak. Illustratief is het kabinet Rutte III uit 2017. Van de elf ministers hadden er negen een blauw pak aangetrokken voor de bordesfoto rondom – de ook al in het blauw gestoken – koning Willem-Alexander. Het mag geen toeval heten dat de twee ministers die voor grijs hadden gekozen (Zijlstra, Bruinstra) allebei vroegtijdig moesten opstappen. 

Dankzij Mark Rutte werd blauw op het Binnenhof de kleur van succes. Zelfs de oppositie (Roemer, Wilders) ging zich in het blauw hullen. Parallelliseren aan succes heet dat in de marketing. Iedereen wilde zijn zoals Mark.

Wel een kleine aantekening daarbij: Rutte bestelde zijn pakken bij het Italiaanse Cesare Attolini. En dan hebben we het over de Champions League van de Italiaanse kleermakerij. Bestudeer en vergelijk Rutte met zijn vice-premier Hugo de Jonge: allebei een blauw pak, maar het ene is perfect maatwerk, het andere ready-to-wear vanaf het rek. 

Mark Rutte heeft inmiddels het Binnenhof verlaten, maar de geur van zijn succes hangt nog altijd als een sluier over Den Haag. Want wat trokken de nieuwe bewindslieden aan voor de bordesfoto? Inderdaad, een blauw pak. De nieuwe premier Schoof bedenkt zich wel twee keer voordat hij iets anders aantrekt dan zijn voorganger.

Alle tien mannelijke ministers hadden zich op het bordes gehuld in donkerblauw. Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken was de enige vrouwelijke bewindspersoon die een ‘mannenpak’ droeg. De kleur die ze had gekozen? Blauw.