6 geweldige alternatieven voor een blazer

Met een blazer kun je veel kanten op, zeker, maar deze 6 alternatieven maken jou wel unieker.

Worker jacket

Een worker jacket, zoals deze van het Franse Vétra, maakt je voorkomen net wat stoerder. Dat komt door de oorsprong van het jasje, dat tenslotte ooit gemaakt werd om daadwerkelijk in te arbeiden. Vétra (afkorting van les vêtements de travail) is een Frans familiebedrijf dat al sinds 1927 werkkleding produceert. 

Wat draag je eronder? Waarom niet een buttondown-overhemd, al dan niet met een gestreepte das. Aan de voeten: Desert boots van Clarks.

Spijkerjack

Ooit dé jas voor nozems en opstandige jongeren, maar het spijkerjack is, mits van donkerblauwe denim, feitelijk een heel nette jas.

Hoe combineren we het? Ik zou zeggen met een wit overhemd en een gehaakte das. Om te compenseren is de broek geen jeans, maar een kaki-kleurige chino.

Leren jas

Leer is niet alleen voor op de motor. Op de juiste manier gecombineerd (dus niet met óók nog een leren broek en pet) is het een rebels uniform dat toch stijlvol genoeg is om naar kantoor te dragen. Andy Warhol droeg gewoon keihard een felrode! Al ging hij natuurlijk niet naar kantoor, maar naar iets waar wat te drinken was.

Hoe dragen we het? Met een smalle zwarte das, wit overhemd, grijze wollen broek en zwarte monkstrap-schoenen. 

G9 Baracuta 

Deze klassieke windbreaker komt tot de heup en is knap in al zijn eenvoud – een tijdloze klassieker. De Baracuta is van katoen, en daarom gekleder dan een spijkerjack en minder in-your-face dan een leren jack. 

baracuta

De Baracuta heeft een opstaande kraag, manchetten met een knoop of van elastische ribstof, schuine zakken met flappen en zogenaamde raglan-mouwen (mouwen die worden ingezet langs een schuine naad die van de oksel naar de hals loopt). De band aan de onderzijde is van elastische stof, wat een bloezend effect creëert.

Field jacket

Deze militaire veldjas van Ralph Lauren is een kopie van het M-65 field dat het Amerikaanse leger in de Vietnamoorlog introduceerde. Na de oorlog werd de jas opvallend genoeg gedragen door anti-oorlogsactivisten.

Hoe dragen we het? Met een geruit overhemd of een blauw exemplaar. De das is het donkerst, dus donkerblauw of donkergrijs. Aan de voeten? Derby-schoenen.

Veldjas van Ralph Lauren €449

Vliegeniersjack

Het vliegeniersjack is een bomberjack, maar dan met canvas (of satijn). Hier zien we een katoenen exemplaar van het Duitse Rofa. Zo’n vliegeniersjas hoort redelijk strak om het bovenlichaam te zitten, dus zorg voor een goede pasvorm.

Wat dragen we eronder? Waarom geen witte jeans en zwarte penny loafers?