De blote mannenbast; het laatste taboe doorbroken

Maar is zo’n blote bast (weliswaar onder een jasje) wel weggelegd voor ons jongens.

anderson paak bruno mars

En toen betrad de een na de andere acteur en muzikant de rode loper bij de uitreiking van de Grammy Awards met een blote bast. Anderson .Paak had zijn roze blouse opengeknoopt tot aan de navel. Muzikant Eric Bellinger had niet eens de moeite genomen een blouse aan te trekken. Onder zijn gave groene jas was de torso geheel bloot (de dame aan zijn zijde bleef gelukkig niet achter – zie foto).

Deze ontwikkeling hadden we een paar weken eerder ook al gezien bij de Oscar-uitreiking. Omdat Will Smith had besloten presentator Chris Rock een tik te geven, ging het verder alleen nog maar daar over. Maar de jonge acteur Timothée Chalamet (Dune, Don’t Look Up) droeg een zwart bolerojasje met glimmertjes van Louis Vuitton, met alleen halskettingen op de plek waar normaal gesproken een overhemd de borst bedekt. Hij had iets van een kunstschaatser in die outfit.

Timothée Chalamet bij de Oscars, maart 2022.
Timothée Chalamet bij de Oscars, maart 2022.

En het waren niet alleen de jonkies die al dat vlees toonden. Acteur Jared Leto, inmiddels 50, had bij de uitreiking van de Grammy Awards het overhemd gulzig geopend. Rockgod Lenny Kravitz (57) droeg een niemendalletje dat zijn bovenlichaam vrijwel volledig tentoonstelde. Tijdens het optreden dat hij daarna gaf, droeg hij een zwart glimmend tuniek met een flinke cleavage. Lenny had er wel het lijf voor, dat zeker.

Wat is er nog over van het driedelig pak dat de man ooit droeg? Eerst verdwenen de manchetknopen; vervolgens het gilet; daarna de stropdas. En nu zien we onder onze ogen het overhemd vaporiseren.

Van vroeger herinneren we ons de punkers die met naakte bovenlijven over het podium daverden – voor zover ik weet heeft Iggy Pop nog nooit een optreden afgerond mét z’n shirt aan.

Maar in principe was bloot voorbehouden aan het vrouwelijk geslacht, een sexy instrument in de strijd om de aandacht. Bij de Oscars zagen we daar nog een sprekend voorbeeld van bij Kristen Stewart, de actrice die genomineerd was voor haar rol als prinses Diana in de – verder te vermijden – film Spencer.

Kristen Stewart bij de uitreiking van de Oscars, 2022.
Kristen Stewart bij de uitreiking van de Oscars, 2022.

Het mannenlichaam krijgt steeds meer dezelfde rol als dat van de vrouw, een gevolg van de gender-egalisering die over de Westerse samenleving heen walst. 

Is het sexy? Jazeker. Maar is het ook stoer? Wel degelijk. Dat had Iggy Pop al vroeg begrepen. Of kijk naar Jay Z in de video bij zijn nummer Apeshit (door The Carters).

Een blote bast geeft je iets van een rocker. Maar dan een rocker met een even gedurfde als gevoelige kant. Veel moderner wordt het niet. Sterker nog, dat klinkt eigenlijk als de ideale man voor deze eeuw.