Deze blote schouder is ook voor jou

Als je googelt op ‘one shoulder’ of op ‘asymmetric shoulder’, krijg je een veelvoud aan tops, hemdjes en truien in de meest diverse kleuren. Al die kledingstukken hebben één overeenkomst: ze worden gedragen door een vrouw.

Maar als het aan enkele vooraanstaande ontwerpers van mannenmode ligt, gaat daar verandering in komen. Op de catwalks van Milaan en Parijs, waar afgelopen week de mannencollecties voor het najaar werden getoond, was de blote schouder plots nadrukkelijk aanwezig.

Waar zagen we de blote schouder eerder? Hij doet denken aan de jumpsuits die de disco in de jaren zeventig definieerde – glimmend en kleurrijk. De Amerikaanse glamourontwerper Halston bezorgde Bianca Jagger en Elizabeth Taylor asymetrische jurken om in het Newyorkse Studio 54 goede sier te maken. En ergens moet ik nog een album hebben liggen van ABBA met op de hoes zowel Agnetha als Anni-Frid met een blote schouder.

Abba

Maar die one shoulder was er natuurlijk eerder. Veel eerder zelfs. 

Al in de steentijd droegen vrouwen een asymmetrisch kleedje, zo weten kijkers van het historische drama The Flintstones. Wilma Flintstone, de echtgenote van hoofdrolspeler Fred, loopt steevast door hun dorpje Bedrock in een wit kleedje met asymmetrische schouder. 

Dat witte kleed van Wilma werd in de langere variant ook gedragen door Michelle Obama op het eerste inauguratiebal voor haar echtgenoot, president Barack Obama, in 2009. De jurk van Michelle Obama was een ontwerp van de Taiwanees-Canadese ontwerper Jason Wu.

In Milaan toonden de Italiaanse modehuizen Dolce & Gabbana en Fendi zich van hun meest feminiene kant met de one shoulder. Bij Dolce & Gabbana was het open en bloot; ontwerper Kim Jones van Fendi had er een jasje overheen bedacht.

Het past bij de zowel in Milaan als Parijs breder gedragen trend om geslachtelijke grenzen te laten vervagen. Zo liepen er heel wat mannelijke modellen in een rok over de catwalk. En bij met name Saint Laurent was de poezelige pussy bow nadrukkelijk aanwezig.

Maar past de one shoulder überhaupt bij ons mannen? Jazeker, als je tenminste een broeierige, sexy uitstraling nastreeft op een manier die je vrouwelijk zou kunnen noemen, al is dat laatste natuurlijk een kwestie van conditionering. Als maar genoeg mannen zo’n bloot schoudertje tonen, wordt het vanzelf een masculiene aangelegenheid.