Deze coole BMW staat straks in Amsterdam Zuid

Amsterdam is meer dan massatoerisme, coffeeshops en chronisch verontwaardigde mensjes die enorm van zich laten horen. Er is ook kunst. Gratis!

ARTZUID is een tweejaarlijkse beeldententoonstelling in Amsterdam-Zuid. Gratis kunst kijken kan van twintig mei tot en met 24 september. Te zien is onder meer deze BMW 85 CSI die is beschilderd door David Hockney.

De twee kilometer lange route van de Amsterdam Sculptuur Biënnale loopt over de Apollolaan en de Minervalaan, dus – bakfiets alert – dwars door het stadsdeel Zuid.

Er zijn 50 kunstwerken te zien. En die zijn door curator Jasper Krabbé uitgezocht. Het is een mix van internationaal bekende kunstenaars en jong talent en is er vooral op gericht de jeugd aan te spreken.

Curator Jasper Krabbé. Foto:Richard Mouw

Er zijn beelden van kunstenaars uit de stromingen (Neo)-Popart, Arte Povera en Nouveau Realisme. Daarnaast kregen tien kunstenaars de opdracht om nieuw werk te maken, onder wie de bekende Amsterdamse streetartist Frankey.

‘Lupine Honeycomb’ van Arne Quinze

Neo-Pop

Jasper Krabbé, zelf in de jaren 80 begonnen op straat als graffitischrijver JAZ, wil met een kleurrijke tentoonstelling vooral ook jongeren aanspreken. Bij de selectie van de beelden koos hij daarom voor kunst die dicht bij hun belevingswereld ligt. Zoals Neo-Popart dat kleur, esthetiek en vormen uit de populaire cultuur en media verwerkt. Of erop reageert.

De boodschap aan de jeugd is er een van positiviteit en inclusiviteit; je bent ok zoals je bent. Volgens curator Jasper Krabbé kan kunst je dat bij uitstek laten zien: “In kunst is anders zijn juist de norm. Kunst is heel democratisch, sluit niemand uit. We hebben prachtige voorbeelden met werk van onder andere Julian Schnabel, Jean Dubuffet, Panamarenko en Daniel Spoerri.”

Op ARTZUID 2023 zijn ook kunstwerken te zien van onder meer Karel Appel, de coole BMW van David Hockney van het openingsbeeld, onderstaande punktrabant en werk van Studio Job.

Punktrabant door Olaf Mooij. Foto: Zebra

ARTZUID praktisch

In de weekenden zijn er instap-rondleidingen, de audiotour is vanaf twintig mei beschikbaar via de ARTZUID-app (€6,-). Een routekaart en catalogus zijn verkrijgbaar in het Informatiepaviljoen bij Minervalaan 1. Kijk voor alle informatie hier. Zeiden we al dat ARTZUID gratis is?

Achtergrond

Stichting Art Zuid bestaat in 2023 vijftien jaar en is opgericht door een groep bewoners uit Amsterdam Zuid en is uitgegroeid tot dé Sculptuur Biënnale van Nederland. Stichting Art Zuid wil bijdragen aan de Amsterdamse gemeenschap en buurten verbinden door middel van kunst, erfgoed en (jeugd)educatie

Alle gebruikte beelden komen van artzuid.