Zo lees je meer boeken

De ironie is dat je in plaats van dit artikel, ook een bladzijde uit een boek had kunnen lezen.

Heb jij ook voor dit jaar het voornemen gemaakt om minder doelloos te scrollen op je mobiel en meer substantiële boeken te lezen? Je bent niet de enige. Om die voornemens waar te kunnen maken, willen we je een eindje op weg helpen. Dat doen we met een aantal concrete tips, want het veelgehoorde advies ‘maak het een dagelijkse routine’ is toch altijd lastiger te realiseren dan praktische raadgevingen. Dus: met onderstaande tips lees je dit jaar meer boeken. Veel leesplezier!

Zet dagelijks een timer

Het klinkt als een inkoppertje, maar zet dagelijks een timer op het moment waarop je wil gaan lezen. Maak er een moment van waarin je de tijd hebt om je mobiel en laptop weg te leggen, zodat je zonder afleiding een (aantal) hoofdstukken uit je boek kan lezen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens je treinreis, na het avondeten of voor het slapengaan zijn.

Rouleer tussen een mix van verschillende genres

Om het lezen behapbaar te houden, is het verstandig te rouleren tussen verschillende soorten boeken. Een mix van fictie, non-fictie, korte verhalen, dikke pillen en alles daartussen breekt jouw leesmomenten op. Daarnaast is het geen schande om alleen te kiezen voor boeken die niet meer dan 400 bladzijden tellen, zodat je simpelweg minder tijd besteed aan één boek.

Lees sneller

Catfish-cameraman Max Joseph ondervond hetzelfde probleem als hierboven: hoe lees je meer boeken in een tijd waarin onze aandachtsspanne minimaal is? In zijn YouTube-video ‘Bookstores: How to Read More Books in the Golden Age of Content’ probeert hij dat te achterhalen. Eén van de doelen is om ook werkelijk sneller te gaan lezen, zodat je uiteindelijk meer boeken kan lezen.

Daarvoor schakelt hij spead reader Howard Berg in (deze beste man kan ongeveer 80 bladzijden per minuut lezen). Zijn meest concrete tip? Lees op zo’n manier dat je de woorden niet voor jezelf voorleest, dus niet door de woorden in je hoofd te herhalen, maar door de woorden simpelweg te zien. Het helpt hierbij om met je vinger op tempo langs de zinregels te gaan, zoals kinderen dat ook doen. Verder merkt Berg op dat spead reading een kwestie van routineus oefenen is, dus zet die dagelijkse timer alvast maar aan.

Leg tegenvallende boeken opzij

Het leven is te kort om jezelf te forceren tegenvallende boeken uit te lezen. Soms denkt men dat het een moreel plicht is om een boek uit te lezen. Niets van waar; leg dat boek weg en kies een ander boek waarvan je denkt dat ‘ie wél bevalt.

Houd bij wat je hebt gelezen

Door bij te houden wat je hebt gelezen, krijg je een beter idee van welke genres je interesseren. Zodoende weet je voor het volgende boek in welke genres je je moet oriënteren. Een simpele manier om het bij te houden is via de app Goodreads, waar je nadat je een boek als ‘gelezen’ markeert ook gerelateerde boekaanbevelingen krijgt. Ook kan je in de app jaarlijkse leesdoelen stellen, zodat je ergens naartoe kan werken. Daarnaast heeft Goodreads de optie om connecties met vrienden te maken, waardoor er een klein gevoel van sociale controle ontstaat over hoeveel boeken je leest.

Onthoud: lezen doe je voor je plezier

Ongetwijfeld zijn er mensen onder ons die lichte trauma’s hebben aan de literatuurlijsten die werden verplicht op de middelbare school. Of je die boeken nou wel of niet las, hierdoor kan het lezen van boeken soms aanvoelen als huiswerk. Dat is het natuurlijk niet. Alhoewel weinig mensen zichzelf voornemen om meer Netflix-series te kijken, kan een boek lezen net zo relaxt zijn als een film of serie kijken. Probeer om de druk rond het lezen los te laten en bij jezelf langs te gaan waarvoor je het überhaupt doet. Dat is voor plezier, toch?