Alles over een stedentrip naar de culinaire hoofdstad van Europa: Bologna

Een weekend alla bolognese leven is de droom van iedere Italofiel.

Alles in Bologna is uitermate Italiaans en dus uitermate genieten. De oudste universitaire stad van Europa dat is gesticht in 1088 heeft drie bijnamen. De eerste bijnaam luidt La dotta en duidt op de geleerden in de stad. De tweede bijnaam – La rossa – doelt op het rood in de stad, dat voortleeft in de politiek en de roodgekleurde gebouwen. De derde bijnaam is waarschijnlijk het toepasselijkst: La grassa staat namelijk voor het vet in het eten. In Bologna staat één ding centraal: mangiare. Nergens in Italië proef je de Italiaanse keuken beter dan in ’s lands culinaire hart.

Stedentrip Bologna: wat te verwachten

De stad maakt deel uit van de regio Emilia-Romagna en heeft daarom Parmezaanse kaas en parmaham als exportproduct. Mortadella, worst van varkensvlees en -vet, komt oorspronkelijk uit de stad en ook de tortellini met ragù stamt uit Bologna. Het eerste gerecht dat in je opkomt als je de naam Bologna hoort, is waarschijnlijk spaghetti bolognese. Laat dit meteen een wijze les zijn: de Bologni moeten niets afweten van spaghetti bolognese.

Spaghetti bolognese bestaat niet, als je het aan burgermeester Virgino Merola vraagt. Hij is sinds begin 2019 een actie gestart tegen het gerecht. Merola windt zich erover op omdat de vleessaus (de ragout) van dit gerecht niet met spaghetti geserveerd hoort te worden, maar met stevigere pastasoorten als tagliatelle, tortellini of lasagne. Vanwege een praktische reden: zo’n pastasoort zou de ragù beter dragen.

Moge het duidelijk zijn, tijdens een stedentrip in Bologna hoort gegeten te worden. Verder leent de stad zich uit om in te verdwalen. Het universiteitsdistrict ligt bij Via Zamboni, waar je omringd wordt door de prachtige architectuur van de universiteitsgebouwen. Om en nabij Via Farini shop je de mooiste Italiaanse merken. In Via Del Pratello drink je net als de Bologni cocktails tot in de late uurtjes (bij bijvoorbeeld cocktailbar Blue Train). Ben je zo ver om te gaan? Meer tips voor Bologna vind je hieronder.

Eten in Bologna

Le Sfogline

Napels heeft pizza, Sicilië limoncello en Bologna tortellini. Het kan dan ook niet anders dan dat je tijdens een stedentrip in Bologna luncht met de ronde pasta buideltjes en een goed glas wijn. Bologna’s signatuurwijn is rode lambrusco, met een bubbeltje dus, en dat paart prachtig met de tortellini. Die tortellini kan je overal krijgen in Bologna. Loop een willekeurige straat in en de pasta vliegt je om de oren. Maar écht authentieke tortellini vind je bij Sfogline. Een zaakje waar de nonna’s de tortellini ’s ochtends met de hand kneden. Aan de balie kan je een bak verse pasta meenemen, om voor de deur op te eten.

Le Sfogline, Via Belvedere 7B, Bologna

Fior di Sale

De cucina alla bolognese toch liever in een restaurant ontdekken? Ga dan naar Fior di Sale. Een restaurant waar je ’s middags en ’s avonds terecht kan voor moderne Italiaanse gerechten en cocktails. Chef-kok Marco Giannico maakt een perfecte, klassieke lasagne, maar durft ook te experimenteren in de keuken.

Fior di Sale, Via Altabella 11D, Bologna

Altro?

Loop op een zaterdagmiddag Altro? binnen en je bevindt je op een chaotische markt, maar dan bestaande uit leuke chaos. Hier doen de Bologni hun boodschappen, waarna ze in de hippe foodcourt neerdalen om een hapje te eten. Dat kan van alles zijn: panini, pizza, tortellini, risotto, noem het maar op. Er zijn meerdere kraampjes die ter plekke de verste gerechten bereiden.

Altro? Bologna, Mercato Delle Erbe, Via Ugo Bassi 23-25, Bologna

Slapen in Bologna

Hotel Albergo Dello Drapperie

Al stikt Bologna van de goedgelegen, niet te dure Airbnb’s, een mooi alternatief voor een Airbnb is Hotel Albergo Dello Drapperie. Een artdeco hotelletje dat aan een zijstraatje van het middelpunt van de stad – het welbekende Piazza Maggiore – is gelegen. Je ideale slaapplek voor een stedentrip in Bologna!

Hotel Albergo Dello Drapperie, Via Drapperie 5, Bologna

Doen in Bologna

Le Due Torri (Torre Degli Asinelli)

Voordat je bent afgestudeerd de Le Due Torri beklimmen zou een student ongeluk brengen, maar gelukkig hoeven toeristen zich hier geen zorgen over te maken. De twee middeleeuwse torens op Piazza di Porta Ravegnana zijn het symbool van de stad geworden. De kleinere Torre Garisenda staat het scheefst en is niet toegankelijk voor het publiek, de 498 treden naar de top van Torre Asinelli zijn wel voor iedereen te beklimmen.

Le Due Torri Bologna

Modern Art Museum Bologna

Al is moderne kunst niet één van de dingen die als eerste te binnen schiet bij de gedachte aan Italië, tijdens een stedentrip in Bologna is het Modern Art Museum Bologna (MAMbo) de must-see van de stad. Alleen al vanwege de aperitivo in het weekend, want het museumcafé is de hotspot van heel noemenswaardig Bologna, maar laten we niet te snel van stapel lopen. In het museum zelf vind je namelijk een prikkelende vaste collectie met daarin moderne kunstenaars uit Italië. Denk hierbij aan namen als Sergio Vacchi, Mario Nanni, Antionio Sanfilippo en Luigi Ontani. Een verfrissende afwisseling van alle klassieke kunst die de rest van de stad domineert.

MAMbo, Via Don Giovanni Minzoni 14, Bologna

Drinken in Bologna

Zerocinquantello

Hét borrelstraatje van Bologna is Via Pescherie Vecchie en daar rol je in principe vanzelf in. Het straatje ligt aangrenzend aan Piazza Maggiore en is ’s avonds onmisbaar, rond een uur of 19.30 uur staat de straat vol. Neem buiten plaats bij één van de zaakjes – onze favoriet is Zerocinquantello – en bestel een aperitivo.

Zerocinquantello, Via Pescherie Vecchie 2B, Bologna