De 5 coolste bomberjacks

De stijlvolste bomberjacks voor heren. Hier vind je de beste versies van het coolste kledingstuk uit de geschiedenis.

beste bomberjacks

Is het eindelijk zo ver? Begint de overgang van de winter naar de lente? Juist voor die ongedefinieerde periode van seizoensovergang heb je iets flexibels en praktisch nodig, zonder je winterjas met je zomerjekker te moeten afwisselen. Zie daar het coolste kledingstuk uit de geschiedenis: het bomberjack.

De roots van het bomberjack kent (zoals een hoop andere kledingstukken) een militaire achtergrond. Hij werd gedragen door piloten van de Amerikaanse luchtmacht uit de jaren 50. De welbekende fluorescerende oranje binnenvoering kent daar dan ook zijn oorsprong van. Bij een eventuele noodlanding op het water kon de piloot zijn jas binnenstebuiten keren om op te vallen bij een zoektocht.

Tegenwoordig is dat niet nodig, tenzij je op een sjofele zaterdagavond de gracht in valt… Afijn, hier vind je de 5 coolste bombers van dit moment:

De OG

Een bomberjack zoals een bomberjack hoort te zijn: goedgevuld en tijdloos zwart waardoor hij makkelijk te combineren valt met vrijwel alles in je kledingkast (ja, zelfs op een pak!). Deze is tevens van Fostex, een Nederlands merk dat militaire kledingstukken reproduceert. Dit is dus – sorry Chocomel – de enige echte.

Fostex via Bol.com


Creatief opgelost

Niet iedereen staat te springen om een kledingstuk te dragen zoals we ‘m al sinds de jaren 50 kennen. Nee, sommige mannen pakken liever een klassieker en buigen ‘m zo om tot het iets origineels en eigen wordt. Ander kleurtje? Top! Patches en plaatjes? Helemaal oké. Doe je ding, maak het eigen!

Scotch & Soda via de Bijenkorf € 179,95


Cultheld

De Vlaamse modekoning Raf Simons heeft van het bomberjack zijn handelsmerk weten te maken. Dat begon met de Fall 2001 collectie Riot! Riot! Riot!, welke was geïnspireerd op de wijze waarop Oost-Europese jongeren zich kleden in meerdere kledinglagen, simpelweg omdat ze niet een enkele dikke winterjas hadden om zich warm te houden. (Fun Fact: de bombers uit Riot! Riot! Riot! worden vandaag de dag voor circa 35.000 dollar doorverkocht op modemarktplaats Grailed.)
Tegenwoordig is een bomber niet weg te denken uit het mode-repertoire van Simons en komt hij vrijwel elke collectie weer terug. Zie hier een gothic versie, volledig gedecoreerd met symbolen van spinnenwebben en botten en in Raf’s klassieke oversized pasvorm.

Raf Simons via Farfetch € 1.540


Tijdloos suede

Een man in een wit overhemd, houtachtig-parfum, tortoise zonnebril en suède bomberjack? Dat doet menig hart smelten.
Vanwege zijn hoge kwaliteit gaat een suède bomber jaren mee en is daarmee dus een wijze investering. Jullie zullen samen de komende jaren menig hart veroveren, jij en je bomber.

Saint Laurent via MR PORTER € 2.490


Lenteklaar

Vertrouw jij op koudere dagen toch liever op je puffer? En vooralsnog tóch op zoek naar een tussenjas voor de lente? Ook dan is een bomber een uitstekende keuze. Denk aan een lichtgewichte variant zoals deze: uitstekend voor dagen dat het een graad of 17 is en je na een avondje drinken weer door een regenbui naar huis fietst – de bomber is je beste vriend.

Polo Ralph Lauren € 299