Bond-schrijver Ian Fleming koos voor deze Rolex

En nee, het is voor de verandering eens geen Rolex Submariner.

De Rolex Submariner krijgt alle publiciteit. Dat snappen we wel, het is een indrukwekkend model en Sean Connery’s Bond droeg er één in Dr. No. Toch koos de voormalig Britse marine-inlichtingenofficier en 007-schrijver Ian Fleming iets anders.

Namelijk een Rolex Explorer. De vroegste vermelding van een Rolex in de Bond-boeken verwijst trouwens alleen naar een roestvrijstalen model zonder ‘m verder te specificeren. Maar je mag aannemen dat Fleming het horloge om zijn eigen pols bedoelde. Net zoals Bond oorspronkelijk een Bentley bestuurde, wat Fleming ook deed.

Bob’s Watches

“De keuze van een herenhorloge zegt net zoveel over hem als zijn Saville Row-pak,” schreef Fleming ooit. Hoewel de Submariner misschien ’s werelds meest veelzijdige sporthorloge is, is de Explorer een tint eleganter. In ieder geval minder opdringerig, zeker wanneer gedragen met fijn maatwerk.

Om precies te zijn droeg Fleming een Oyster Perpetual Explorer ref. 1016. Voorbeelden die qua leeftijd het dichtst bij die van Fleming komen met een perfect verouderde ’tropical wijzerplaat’ gaan weg voor ongeveer €16.000. Een verouderde wijzerplaat met wat patina is prachtig, maar je kunt voor veel minder geld een moderne Explorer krijgen met hetzelfde klassieke uiterlijk, zoals een model uit de vroege jaren ’00 of een nieuwe.