Is de bootschoen een schoen voor kakkers?

En hoe draag je ‘em? Plus: 8 knappe exemplaren, speciaal voor jou geselecteerd.

Stijl
rene lacoste
Korte geschiedenis van het poloshirt
Door Arno Kantelberg
Stijl
Johan Cruijff ontvangt zijn Porsche uit handen van Ben Pon.
De 30 coolste sporters aller tijden
Door Arno Kantelberg

De bootschoen is in 1935 uitgevonden door Paul Sperry, een Amerikaanse zeilliefhebber uit het kustplaatsje New Haven, net boven New York. Sperry ergerde zich aan het gladde dek van zijn boot (hij kieperde zelfs een keer overboord), en was gebrand op een oplossing.

In eerste instantie zocht hij het in het verruwen van het dekoppervlak, maar op een bepaald moment zag hij hoe zijn hond, een cocker spaniël genaamd Prince, moeiteloos overeind bleef op gladde terreinen. 

Sperry maakte vervolgens met een mes inkepingen in de rubberen zool van zijn schoen, zoals de groeven in de pootjes van zijn hond. Hij probeerde een aantal motieven uit, maar kwam uiteindelijk uit op een visgraatmotief, omdat de zool dan alle kanten op tractie heeft. 

Paul Sperry patenteerde zijn zool en begon een schoenmerk onder de naam Sperry Top-Sider (topsider is een term die gebruikt wordt voor het bovendek van een boot). De schoen van Sperry werd boat shoe genoemd, of ook wel deck shoe

Het bovenste gedeelte van de schoen, de upper, is als bij een mocassin, met de herkenbare moc toe. De veters zijn van ongelooid, ruw leer en ze lopen door tot in de enkel, zodat je de schoen ook daar strak kunt trekken.

Als logo voor zijn merk koos Sperry de afbeelding van een zeilboot en de zolen onder zijn schoenen maakte hij wit, zodat ze geen strepen maakten op het witte dek van een boot.

De bootschoen van Sperry werd een hit en in 1939 zelfs opgepikt door de US Navy, die de schoen onderdeel maakte van het marine-uniform.

Oorspronkelijk werden de schoenen alleen gedragen op boten, maar in de jaren zestig werd het onderdeel van het preppy uniform van studenten aan de Amerikaanse oostkust. De bekendste preppy was John F. Kennedy, die de schoenen droeg op zijn zeilboot, de Marlin.

bootschoen

De bootschoen werd gezien als een statussymbool omdat het suggereerde dat de drager een boot bezat. Dat verklaart wellicht de populariteit onder de rich college kids aan de oostkust. In Nederland hangt er een zelfde air rondom de schoen, die lange tijd gezien werd als een schoen voor kakkers. Dat verklaart wellicht de irritatie die de bootschoen op kan roepen.

Bootschoenen zijn minder formeel dan een brogue, maar ook minder casual dan een sneaker. Je kunt ze dragen met een chino of een jeans, maar het past weer niet echt bij een pak, hoewel je een uitzondering zou kunnen maken voor een zomers pak van linnen of seersucker.

Een zomers pak van linnen? Waarom niet!

Als je bootschoenen draagt met een jeans, past het wellicht om de pijpjes op te rollen. Op de een of andere manier komt dat de bootschoen ten goede, wellicht omdat de opgerolde pijpen ook verwant zijn met het maritieme leven – in de branding rol je tenslotte ook je pijpen op.

Bootschoenen komen tegenwoordig in soorten en maten. En in vele kleuren. De kleur en het materiaal is bepalend voor de mate van formaliteit in de uitstraling. Wij hebben acht uiteenlopende exemplaren voor je gecureerd.

1//

Met opvallend dikke zool van Grenson €395

2//

Blauw met witte zool van Travelin’ €169,95

3//

Volledig zwart van Fendi via Mytheresa €650

4//

Twee verschillende soorten leer van Van Bommel €239,95

5//

Groen met witte zool van Manolo Blahnik via Mr. Porter €695

6//

Klassiek stevig van Timberland €200

7//

Met gesp op de neus van Ferragamo via Farfetch €795

8//

Klassiek van Sperry Top-Sider €68,54 (sale)

Stijl
rene lacoste
Korte geschiedenis van het poloshirt
Door Arno Kantelberg
Stijl
Johan Cruijff ontvangt zijn Porsche uit handen van Ben Pon.
De 30 coolste sporters aller tijden
Door Arno Kantelberg