Voormalig appartement van David Bowie verkocht

Het appartement van waaruit David Bowie in de jaren tachtig Australië exploreerde is voor iets meer dan zes miljoen euro verkocht.

jamie davies unsplash sydney australie

In Elizabeth Bay, een buitenwijk van Sydney, vind je aan Elizabeth Bay Road het Kincoppal-gebouw. Op de etage net onder het penthouse bevindt zich een appartement met panoramisch uitzicht op de baai, dat David Bowie in 1983 kocht.

David Bowie kocht dit appartement in het jaar waarin hij de videoclip voor Let’s dance opnam in Carinda, een dorpje op ruim zeshonderd bergachtige kilometers van Sydney. 

In die jaren tachtig bracht Bowie veel tijd door in Australië. Hij gebruikte zijn appartement in Sydney als uitvalbasis voor reizen naar de outback en naar Queensland in het noorden.

Bowie was naar eigen zeggen al van jongsaf aan gefascineerd door Australië. Tijdens een tournee in 1978 werd hij verliefd op het land. Maar hij was niet blind voor de sociale verhoudingen in het immense Australië. Met name het lot van de oorspronkelijke bewoners ging hem aan het hart – het aboriginal ‘koppel’ Terry Roberts en Joelene King speelt de hoofdrol in de clip van Let’s dance, waarin ook nog gerefereerd wordt aan de nucleaire testen van de Britten in de jaren vijftig.

David Bowie wilde met de videoclip het racisme in Australië aan de kaak stellen. Tegen Rolling Stone zei hij dat jaar: “As much as I love (Australia), it’s probably one of the most racially intolerant in the world, well in line with South Africa.” (In Zuid-Afrika was het Apartheids-regime nog in volle bloei; Mandela zou pas zeven jaar later worden vrijgelaten.)

Lessen van de Thin White Duke, Bowie's coolste personage.

Bowie liet in zijn appartement muurvullende spiegels aanbrengen in de woonkamer en een glazen plank die langs meerdere wanden liep.

Veel van de typische Bowie-inrichting is inmiddels verdwenen, want vervangen door de eigenaren die na hem kwamen. De Britste glamrocker verkocht zijn appartement namelijk in 1992. 

Bowie Australie

Een kunsthandelaar genaamd Dennis Savill betaalde er deze week 8,8 miljoen Australische dollars voor, wat omgerekend in de buurt komt van 6,14 miljoen euro. De huidige verkoper had er in 2009 2,35 miljoen Australische dollars voor betaald, dus die kan een mooie plus op zijn bankrekening bijschrijven.