Een duik in de filmografie van Brad Pitt brengt een aantal pareltjes naar boven. Zijn carrière begon in 1991, maar hij heeft nooit lang stilgezeten en de films stelden nooit écht teleur. Misschien is dat de reden waarom hij – volgens goed ingevoerde bronnen – een (hoofd)rol speelt in de laatste film van de legendarische Quentin Tarantino. Zowel Once Upon a Time in Hollywood, Inglourious Basterds en True Romance bewijzen dat die twee als koek en ei samenwerken.
Tijd om de balans opnieuw op te maken; welke films van Brad Pitt zijn het beste? Films waarin Brad Pitt speelt, zijn eigenlijk altijd een succes (op By The Sea en Seven Years in Tibet na, dan). Dat is knap als je bedenkt dat hij in meer dan twintig films heeft gespeeld. Dit zijn naar ons idee de 12 beste Brad Pitt films, van laag naar hoog gerangschikt op IMDb-rating.
Beste films Brad Pitt
Bullet Train (2022) ☆ 7,5
Bullet Train is een blast. Brad Pitt speelt Ladybug, een huurmoordenaar die hoopt dat zijn volgende klus eindelijk eens vreedzaam verloopt. Maar het lot lijkt Ladybug niet gunstig gezind, want aan boord van een Japanse hogesnelheidstrein komt hij in confrontatie met huurmoordenaars van over de hele wereld. Aan Ladybug de taak om zijn missie te volbrengen en (levend) uit de trein te stappen. Met een hoog tempo, een hoop afgezaagde humor en een sterrencast weet regisseur David Leitch met Bullet Train de kijker geboeid te houden.
Moneyball (2011) ☆ 7,6
Moneyball volgt het waargebeurde verhaal van Billy Beane, honkbalspeler bij de Oakland Atlethics, die sabermetrics gebruikte om zijn honkbalteam naar de top te werken. Het leverde Brad Pitt zijn derde en voorlopig laatste Oscar-nominatie op. Als je opnieuw kijkt naar de hartverscheurende scène waarin Beane met tranen in zijn ogen naar het lied van zijn dochter luistert, dan begrijp je waarom Pitt de Oscar had moeten winnen (in plaats van Jean Dujardin in The Artist).
Once Upon a Time in Hollywood (2019) ☆ 7,6
Brad Pitt speelt als Cliff Booth de rechterhand van Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) in de film Once Upon a Time in Hollywood. Booth is een plichtsgetrouwe gast die al dan niet zijn vrouw heeft vermoord. Een scherp randje dat hem niet minder sympathiek maakt. Van met ontbloot bovenlijf een antenne op het dak repareren tot aan al trippend dealen met de Manson-clan; Brad Pitt levert prachtig acteerwerk dat werd bekroond met een Oscar.
Fury (2014) ☆ 7,6
Wat als je vijf militairen, met Brad Pitt’s personage als sergeant, in een Amerikaanse tank anno 1945 plaatst en hier een filmscript van maakt? Dan krijg je een film waarin de personages bijzonder geloofwaardig zijn, de dialogen briljant luidden en de actiescènes zenuwslopend blijken. Samen met Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña en Jim Parrack zet Pitt in Fury een sterk staaltje acteerwerk neer.
Ocean’s Eleven (2001) ☆ 7,7
Ocean’s Eleven was een van de grootste filmsuccessen van 2001. Dat kan ook niet anders wanneer de cast van een film bestaat uit George Clooney, Matt Damon, Julia Roberts en Brad Pitt. Met Clooney als doorgewinterde oplichter en Damon als nieuwe gast die zijn eerste grote klus heeft, kan Pitts sidekick-personage Rusty Ryan een beetje minder gedefinieerd aanvoelen. Toch is Rusty een verleidelijk personage met een soort dreiging in zijn persoonlijkheid die Brad Pitt ook in Once Upon a Time in Hollywood toepast.
The Big Short (2015) ☆ 7,8
Naast erin acteren, produceerde Brad Pitt deze Adam McKay-film over de economische crisis aan het eind van de jaren ’00. In de Oscar-winnende film The Big Short speelt Pitt een bijrol als Ben Rickert, een gepensioneerde handelaar op Wall Street die de ineenstorting van de huizenbubbel voorspelde. Pitt liet de kaartjes aan zijn das hangen en kwam kilo’s aan om zijn verstrooide look zo geloofwaardig mogelijk te maken.
The Curious Case of Benjamin Button (2008) ☆ 7,8
Het uitgangspunt van The Curious Case of Benjamin Button, geïnspireerd op een kort verhaal van F. Scott Fitzgerald, is eenvoudig: Benjamin Button veroudert achteruit, wat betekent dat hij oud wordt geboren en jong sterft. Toch raakt Brad Pitt nooit verdwaald in de special effects — in plaats daarvan is hij zachtaardig, oprecht, optimistisch en romantisch. Een hartverwarmende film die de dynamiek tussen liefde en tijd mooi verbeeldt.
12 Years a Slave (2013) ☆ 8,1
Regisseur Steve McQueen was met 12 Years a Slave de eerste zwarte filmmaker ooit die de Oscar voor Beste Film won. Aanleiding voor de film zijn de memoires van Solomon Northup, die in 1841 wordt ontvoerd en twaalf jaar lang als slaaf op katoenplantages moest werken in het zuiden van Amerika. Het is een gewelddadige film waarin het slavernijverleden vol lichamelijk en geestelijk lijden wordt vertolkt, wat kritiek opleverde omdat het de geschiedenis zou verwarren met een horrorshow. Brad Pitt werkt als zo ongeveer de enige niet-gewelddadige witte man op de plantage.
Inglourious Basterds (2009) ☆ 8,3
Alhoewel de verhaallijn van Inglourious Basterds niet helemaal historisch correct is, is het leuk om een alternatief universum in te beelden waarin luitenant Aldo Raine (Brad Pitt) uit Tennessee echt nazi’s op gewelddadige wijze weet te bestrijden. Raine is één van de beste personages van Quentin Tarantino. De film met Brad Pitt in de hoofdrol was een enorm succes en ontving in totaal acht Academy Award-nominaties.
Snatch (2000) ☆ 8,3
Snatch komt uit het tijdperk waarin Brad Pitt óf zijn shirt uittrok óf in elkaar werd geslagen (of allebei). Mickey uit Snatch blijft één van Pitts meest geliefde rollen, als een bokser in de stijlvolle overvalfilm van regisseur Guy Ritchie. Je hebt ondertiteling nodig om te begrijpen van wat Pitt zegt. Zijn accent is zo goed (of zo slecht), maar hoe dan ook, het is en blijft een onvergetelijke film.
Se7en (1995) ☆ 8,6
Se7en was het serieuze begin van Brad Pitt’s filmcarrière. In de eerste van zijn drie samenwerkingen met regisseur David Fincher speelt Pitt samen met Morgan Freeman moorddetectives. Het duo is op zoek naar een door de zeven zonden geobsedeerde seriemoordenaar die hun stukje voor stukje de clou van de puzzel aanreikt. Het personage van Brad Pitt is een man met een goed hart en een gebrek aan zelfbeheersing en dat maakt hem tot het perfecte doelwit voor het tragische einde van film.
Fight Club (1999) ☆ 8,8
Fight Club blijft een fenomenale film, met een plottwist waar je u tegen zegt. Brad Pitt’s Tyler Durden is de onmogelijk coole en aantrekkelijke ‘vriend’ van de hoofdrolspeler in de film (gespeeld door Edward Norton). De plottwist aan het einde van de film laat je wellicht anders denken over Durden, maar het maakt het sterke acteerwerk van Pitt niet minder waard.