Binnenkijken bij Brad Pitt’s nieuwe €40 miljoen villa

Brad Pitt heeft 40 miljoen dollar betaald voor de historische D.L. James villa.

De acteur is momenteel aan het staken, vooral voor zijn meer worstelende collega’s, maar dat weerhield hem er niet van om aan zijn vastgoedportfolio te werken. Pitt staat bekend om zijn liefde voor architectuur. Zijn nieuwste aanwinst is dit huis uit 1918. Het is het duurste huis ooit verkocht in de omgeving van Carmel, Californië.

En waarom ook niet na een Oscar, een derde filmhit op rij en een goedlopende wijngaard. Het D.L. James House (fotografie: Alexander Vertikoff Photography) is ontworpen door de 20e-eeuwse architect Charles Sumner Greene. Hij ontwierp het luxueuze huis op een stuk grond dat eigendom was van de beruchte auteur Daniel Lewis James, die Famous All Over Town schreef en het pand in Carmel naar zichzelf vernoemde.

Off-market deal

Voordat de 58-jarige acteur het onlangs buiten de markt oppikte, was het sinds 1999 eigendom van Searock, een naamloze vennootschap die verbonden is aan wijlen Chicago-investeerder Joe Ritchie en zijn vrouw.

Pitt heeft maar liefst $40 miljoen uitgegeven aan het landgoed in de Carmel Highlands-gemeenschap. The Wall Street Journal, die voor het eerst schreef over de off-market deal – het huis is nooit officieel op de markt geweest – schrijft dat de bouw op de klif vijf jaar duurde, en de renovaties gingen tientallen jaren daarna door.

Middeleeuws kasteel

De Monterey County Weekly schreef ooit dat het huis eruitzag alsof Greene ‘niet kon kiezen tussen een groot Spaans zendingshuis en een stenen huisje’.

Wat Greene uiteindelijk bouwde, lijkt meer op een middeleeuws kasteel, met overal uitgebreid metselwerk en een ingewikkelde indeling van kamers. Gelegen bovenop een gevaarlijk steile en rotsachtige klif aan de oceaanzijde van de beroemde Highway 1 in Californië, is de structuur ook enigszins een technisch wonder.

Het huis ligt namelijk op enkele meters van het strand en is gebouwd van lokaal gewonnen zandsteen en graniet. De buitenmuren zijn zo opgebouwd zodat het lijkt alsof ze uit de klif lijken te groeien. Brad Pitt is trouwens geen onbekende in het gebied en heeft al een strandhuis van $5 miljoen in Goleta, Californië, dat hij in 2000 kocht toen hij getrouwd was met Jennifer Aniston.

Zijn totale huizenportfolio wordt geschat op $100 miljoen plus. Met onder meer een compound in Los Felix, LA. Een moderne villa in de Hollywood Hills. En Chateau Miraval in Zuid-Frankrijk, dat onder meer bestaat uit een wijngaard (die overigens zeer succesvolle wijnen voortbrengt) die hij met ex Angelina Jolie kocht. Al heeft ze inmiddels haar aandeel verkocht.

Beeld: Alexander Vertikoff