De bril die jouw gezicht op z’n plek zet

Onno Ruding/Onno Ruding
Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg

De beroemde bril van Buddy Holly werd door het Amerikaanse muziektijdschrift Billboardrock’s first great fashion statement” genoemd. De zanger met de geweldige falsetstem overleed op jonge leeftijd (vliegtuigongeluk), maar mede door zijn bril bleef hij een herkenbaar rockicoon.

(Buddy Holly wilde in eerste instantie helemaal geen bril dragen. Nadat hij tijdens een optreden zijn gevallen plectrum niet meer kon vinden, ging hij toch maar overstag.)

Het menselijk oog heeft geometrische hulplijnen nodig om schoonheid op zijn merites te kunnen beoordelen. Een bril deconstrueert als het ware je gezicht. Het haalt je gezicht uit elkaar en zet de gezichtstrekken op een betere plaats, vergelijkbaar met een lijst die het schilderij krachtiger maakt.

Dat wist Onno Ruding al tijdens zijn dienstjaren in de jaren tachtig als minister van Financiën onder premier Ruud Lubbers. Het brede model hielp om het smalle gezicht van de bankier in balans te brengen. 

Ruding parallelliseerde zijn montuur – ongetwijfeld volkomen onbewust – aan die van Newyorkse rappers die in datzelfde decennium hun stijl ermee optilden, zoals de mannen van Run DMC, die brillen droegen van het merk Cazal.

Cazal is het merk van de Oostenrijkse ontwerper Carl Zalloni. De juniore Prins Bernhard (dus de pandjesbaas, niet de schuinsmarcheerder van weleer) draagt ook een Cazal, model 951.

De Cazal is niet te verwarren met de browline glasses zoals bijvoorbeeld Malcolm X die droeg. Die brillen, waarvan het montuur de lijn van je wenkbrauwen (de browline) volgt, genereren het intellectuele imago dat de drager er nóg beleesder uit doet zien.

De grote monturen uit de jaren tachtig zijn weer helemaal hipperdepip. Op de catwalks in het Franse Parijs zagen we ze bij onder meer bij Louis Vuitton en het jonge Britse merk Bianca Saunders.

Bij Tokyo James was er ook een grote bril, maar die was van het kaliber Venetiaans carnavalsmasker. Dat is precies het verschil tussen Buddy Holly en Elton John, dus tussen kunst en kitsch.

Tips voor de brildrager

  • Heb je een ovale snoet, dan werkt in principe elk model. Ronde toet? Een hoekig model breekt de ronde vorm.
  • De architect Le Corbusier combineerde zijn bril met donker montuur altijd met een strikje; dat is artisticiteit met dubbele woordwaarde.
  • Een rond montuur slijpt de scherpe kantjes van een vierkant gezicht.
Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg