De ultieme brommer & whisky pairing

Deze volkomen overbodige exercitie in pairing van whisky met brommers is precies wat jij nodig hebt op deze doordeweekse middag.

brommer honda mitchell griest unsplash

Welke whisky hoort bij welke brommer? Aan die wetenschap heb je inderdaad niet zo heel veel in het leven, maar je kroegpraat wordt er wel exact zeven keer interessanter van. Doe daar je voordeel mee.

1 Bushmills Irish Whiskey + Puch maxi 

Brommer De Puch maxi is een gemakkelijke instapbrommer: automaat, licht. Deze Puch is voor velen de eerste brommer, zowel voor mannen als vrouwen

Whiskey Net als de Puch Maxi is Bushmills licht van karakter. Bushmills is daardoor gemakkelijk drinkbaar. Hij heeft geen rooksmaak, is zacht en soepel.

Dit is een ideale whisky om mee te beginnen. Helemaal als je hem mixt, bijvoorbeeld met een lichtzoete, verfrissende 7-Up.

Bushmills 10 Years (70cl) €33,99

Weten waarom je de whiskey van Bushmills met een 'e' schrijft? Leggen we hier uit.

2 Johnnie Walker Red Label + Zundapp 

Brommer Kreidler- of Zundappbrommers zijn buikschuivers, stoere, snelle, rokende tweetakts die veel lawaai produceren. Vooral nozems reden er vroeger op; rock ’n’ roll op wielen.

Whisky Johnnie Walker Red is een krachtige whisky die het vooral goed doet in de mix, bijvoorbeeld met cola. Dat mag hoor, want de Red Label is sterk genoeg om door de zoete en complexe cola heen te komen. Puur drinken is misschien wat te heftig; hij heeft zeker een gelaagde complexiteit.

Johnnie Walker Red Label (70cl) €14,50

3 Macallan Harmony Collection Rich Cacao + Honda CB-50 

Brommer Honda viertakt, een SS-50, CD-50, of C-50. Die hebben bijna dezelfde uitstraling als de snerpende tweetakts van hierboven, maar alles loopt, soepeler, geraffineerder en vooral complexer.

Whisky De Macallan Harmony Collection Rich Cacao kun je prima puur drinken. Dit is een limited edition single malt die warme tonen van chocola naar boven tovert, met ook heerlijke vanille-tonen die door de eikenhouten sherryvaten worden gegenereerd.

Macallan Harmony Collection Rich Cacao (70cl) €775,01

En dit zing je erbij, als je met de brommer op weg gaat naar de drankenhandel.

4 Talisker 10 years + Yamaha XT500 

Brommer Je moet wat ervaring onder je zadel hebben om de Yamaha XT500 te rijden. Starten met een kickstarter is een ritueel op zich. Maar als jouw Yamaha eenmaal loopt, biedt hij veel koppel en kracht, en tegelijkertijd souplesse en rijgenot.

Whisky Voor de Talisker 10 geldt hetzelfde als voor de Yamaha XT500: krachtig, zeer complex met in eerste instantie veel rooksmaak, dus niet voor beginners. Maar als jij deze Talisker eenmaal hebt leren kennen, proef je ook de zoete tonen en een zekere subtiliteit.

Talisker 10 years (70cl) €43,99