Budget & buffet: besparen in de keuken

Met wat beleid en gezond verstand kun je behoorlijk wat geld overhouden.

Met strategisch inkopen én koken kun je heel wat geld besparen. Zonder dat je dat veel moeite kost of dat het ten koste van de smaak of de voedingswaarde gaat.

Kijk rond

De supermarkt heeft allerlei trucs om je de duurdere producten te laten kiezen. Zo staan A-merken vaak op ooghoogte en vind je de goedkopere huismerken in de lagere schappen. Dus kijk rond en hou je aan je boodschappenlijst. Meer supermarkt trucs vind je hier.

Doe het zelf

Zelf je maaltijd in elkaar knutselen is vaak goedkoper dan een kant-en-klare maaltijd, een kant-en-klare salade of zeker een maaltijdpakket – let er maar eens op wat je zelf nog moet toevoegen.

Pak je mes

Een zakje voorgesneden groente of aardappelpartjes is makkelijk, maar een complete bloemkool, krop sla of zak aardappelen is veel goedkoper. Bovendien kun je er vaak meerdere keren of met meer mensen van eten. Soms zijn groenten goedkoper uit de diepvries, zoals doperwtjes en tuinbonen. Diepvriesgroenten zijn net zo gezond als verse groenten, mits er geen zout aan is toegevoegd.

Online vlees bestel je hier.

Eitje

Vlees en vis zijn vaak de duurste onderdelen van een maaltijd. Probeer daarom eens een recept met een vleesvervanger of eieren. Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Volgens het Voedingscentrum past het eten van twee tot drie eieren per week als je vlees eet en drie tot vier eieren als je geen vlees eet, in een gevarieerde voeding.

Precisiewerk

Kook gepast voor het aantal mensen aan tafel, dan hoef je niks weg te gooien. Een spaghettimaatje is daarbij heel erg handig. Toch wat over? Laat kliekjes en restjes afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet het in de koelkast of vriezer. Vaak zijn ze lekker bij de lunch de dag erna, of kun je ze verwerken in een soep, een ovengerecht of in een roerbakschotel.

Kook ook

Tijdens het koken kun je energie en dus geld besparen. Kies een pan die past bij de hoeveelheid die je bereidt. Laat de pan de pit helemaal bedekken. Een klein laagje van twee cm water is voldoende om groente en aardappelen niet droog te laten koken. Doe het deksel op de pan. Een eenpansgerecht kost uiteraard minder energie dan koken met diverse pannen. De magnetron is het zuinigst, een ovengerecht kost de meeste energie.

Meer adviezen vind je hier.